Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cheltuielile suportate de deţinătorii de terenuri amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol vor fi compensate parţial

1 oct. 2014,, 09:45   Societate
2998 0
Foto: noi.md
Cheltuielile suportate de deţinătorii de terenuri amplasate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, raionul Dubăsari, pentru recolta anului 2014 vor fi compensate parţial. Guvernul a aprobat miercuri regulamentul de compensare a acestor cheltuieli.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat în cadrul şedinţei că mărimea compensaţiei parţiale pentru un hectar de teren agricol situat după traseul Rîbniţa-Tiraspol va constitui peste 2 mii de lei/ha.

În total, pentru compensarea acestor cheltuieli, prin intermediul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, ministerul va aloca 11 milioane de lei. Iniţial, suma totală a compensaţiilor era de 13 milioane de lei, însă aceasta a fost redusă, avînd în vedere că proprietarii acestor terenuri şi-au recuperat totuşi o parte din cheltuieli.

Potrivit autorităţilor, în Zona de Securitate, după traseul Rîbniţa-Tiraspol se află 9544,62 ha, inclusiv cu destinaţie agricolă 6484,95.

Regulamentul prevede că autorităţile publice locale vor crea în termen de cinci zile comisii speciale care vor recepţiona cererile din partea solicitanţilor de compensaţii.

"Elaborarea proiectului este dictată de necesitatea compensării pierderilor suportate de către proprietarii terenurilor agricole situate după traseul Rîbniţa-Tiraspol, în rezultatul acţiunilor de interzicere a accesului după traseu de către reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol", se spune în nota informativă a proiectului.

Premierul Iurie Leancă a declarat că "atunci cînd apar impedimente, ele trebuie discutate în manieră convingătoare cu autorităţile de la Tiraspol".

"Trebuie să menţinem acest dialog civilizat şi în continuare", a spus Leancă.

În jur de 10 proprietari de terenuri din stînga Nistrului, care nu au acces la pămînt, au venit marţi în faţa Guvernului nemulţumiţi că recompensa promisă întîrzie şi că a fost redusă. Potrivit lor, compensaţiile oferite de autorităţi nu acoperă investiţiile făcute în prelucrarea terenurilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?