Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cetăţenii Moldovei se împart aproximativ 50 la 50 în adepţi ai integrării în Uniunea Europeană şi în Uniunea Vamală

1 oct. 2014,, 09:15   Societate
4301 2
Foto: vkurse.ua
Cetăţenii Republicii Moldova se împart aproape în jumătate în adepţii integrării în Uniunea Europeană şi în Uniunea Vamală. Potrivit agenţiei "Infotag", astfel arată rezultatele sondajului "Perspectiva alegătorilor activi în pragul alegerilor parlamentare din Republica Moldova", realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS.

Directorul institutului, Doru Petruţi, a comunicat că la sondaj au participat 1032 de cetăţeni ai Republicii Moldova cu vîrste de peste 18 ani, din 71 de localităţi, cu excepţia Transnistriei. Potrivit lui, sondajul a avut loc în perioada 5-22 septembrie, pentru a "măsura temperatura înaintea alegerilor". Potrivit organizatorilor, marja de eroare constituie ± 3%.

Sondajul a arătat că 47% dintre respondenţi pledează pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană, iar alţi 48% - în Uniunea Vamală. Dacă ar avea loc un referendum în privinţa acestui subiect, 35% dintre cei chestionaţi ar vota şi împotriva UE, şi împotriva UV. Întrebaţi de cine Moldova ar trebui să se apropie mai mult, 44% au răspuns de Rusia, iar 41 % - de Occident.

"Vedem că numărul adepţilor vectorului de dezvoltare estic şi ai celui vestic se împart aproape în jumătate, cu o uşoară predominare a celor care pledează pentru Uniunea Vamală", a constatat sociologul.

Aproape în acelaşi mod se împart cei care consideră direcţia de dezvoltare ca fiind corectă sau incorectă. Astfel, 16% sînt de părere că Moldova se mişcă în direcţia corectă, iar 32% consideră că direcţia este corectă "într-o anumită măsură ". În acelaşi timp, 22% apreciază direcţia ca fiind greşită, iar 21% - "greşită într-o măsură anumită".

Dacă ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la NATO, 46% ar vota "contra", 23% - "pentru", 20% - nu ştiu, 12% - nu ar vota.

"Vedem că pe fundalul evenimentelor din Ucraina, atitudinea faţă de NATO s-a schimbat uşor. Numărul de adepţi ai integrării în NATO a crescut cu 5-6 la sută în cîţiva ani", a comentat Petruţi.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, expertul a spus că locuitorii Moldovei au o atitudine dură faţă de evoluţiile din ţara vecină: sondajul a arătat că doar 18% dintre cei intervievaţi susţin acţiunile Rusiei în Ucraina, iar 71% sînt împotriva acestora; în urmă cu doar cîteva luni situaţia era aproape inversă, a constatat sociologul.

El a mai spus că 68% dintre locuitorii ţării sînt foarte îngrijoraţi de situaţia din ţara vecină, iar 15% - "într-o măsură anumită". Doar 14% nu sînt preocupaţi de situaţia din Ucraina, iar 4% nu cunosc răspunsul la această întrebare.

Între principalele probleme ale ţării, cetăţenii le-au nominalizat pe cele tradiţionale pentru astfel de sondaje: sărăcia – 15,5%, şomajul – 15%, instabilitatea politică – 12,8%, corupţia – 11,6%, criza politică – 8,4%, salariile şi pensiile mici – 4,5%. Între problemele cu care se confruntă personal sau familia lor, respondenţii au numit: salariul sau pensia mică – 25,4%, sărăcia şi nivelul de trai scăzut – 22,6%, şomajul – 10%, problemele de sănătate – 8,6%, locuinţa – 2,6%, studiile scumpe – 2,5%.

Sondajul a mai arătat că doar 20% cunosc că Republica Moldova a înregistrat cea mai semnificativă creştere economică în ultimii 20 de ani, 20% nu cunosc acest lucru, iar 60% consideră că informația nu este adevărată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?