Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Războiul gazului: Time-out până la primăvară?

1 oct. 2014,, 02:45   Externe
5882 0
Foto: zn.ua
Ucraina va cumpăra gaz de la Rusia la preţul de 385 de dolari pe mia de metri cubi şi până la sfârşitul anului va plăti companiei Gazprom 3 miliarde de dolari.

Kievul consideră această sumă un avans pentru următoarele livrări. Moscova însă îi aminteşte Ucrainei că încă nu şi-a plătit datoriile anterioare.

La Berlin s-a încheiat o nouă etapă a negocierilor. La ele au participat miniştrii Energiei din Rusia şi Ucraina, Aleksandr Novak şi Iuri Prodan, de asemenea comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Drept urmare, Ucraina a fost de acord să plătească Rusiei până la sfârşitul anului 2014 o parte din datorie – în jur de 3 miliarde de dolari.

Ucraina pare să fi fost de acord şi cu preţul stabilit de Rusia de 385 de dolari pe mia de metri cubi, dar Kievul, de obicei, interpretează cum vrea acordurile semnate. Acolo acest preţ este declarat temporar, valabil doar până la primăvară. Iar suma pe care Ucraina intenţionează s-o trimită Rusiei este considerată plata în avans pentru viitoarele livrări. Moscova afirmă că aceşti bani vor reprezenta o parte din datoria ucraineană pentru gazul livrat anterior. Aşa că părţile nu au ajuns încă la un consens şi deocamdată rămâne sub semnul întrebării dacă livrările de gaz în Ucraina vor fi reluate, consideră politologul Boris Şmelev.

„Rezultatul acestor negocieri constă în faptul că Rusia şi-a confirmat disponibilitatea de a livra în Europa cantităţile de gaz stabilite anterior. Din partea Ucrainei se primesc semnale neclare. Ba spun că nu datorează nimic, ba că vor să primească gaz la preţul de piaţă. Se pare că la Kiev se dă o luptă în acest sens, iar decizia finală va fi luată doar după ce se va confrunta cu primele temperaturi scăzute”.

Serghei Utkin, expert la Centrul de Analiză a Situaţiei, consideră că principalul rezultat al întâlnirilor de la Berlin poate fi considerat faptul că părţile au reuşit totuşi să se înţeleagă în legătură cu livrările.

„Este vorba atât despre livrările în Uniunea Europeană, cât şi despre livrările în Ucraina. Adică părţile au fost de acord cu faptul că suspendarea livrărilor în oricare din aceste două direcţii nu este în interesul nici uneia dintre părţi. Drept urmare, trebuie găsite scheme tehnice, care să permită ajungerea la acest rezultat”.

Părţile intenţionează să dezbată chestiunile tehnice deja pe 2-3 octombrie, în cadrul unei noi întâlniri la Berlin. Fireşte, dacă până atunci Kievul nu refuză din nou să plătească. Dar chiar dacă de această dată totul va decurge bine, divergenţele în sfera gazului vor apărea din nou după încheierea sezonului rece.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?