X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Fermierii ucraineni calculează pierderile de pe urma asocierii cu UE

1 oct. 2014,, 02:00   Externe
6079 3
Foto: ruvr.ru
Fermierii ucraineni riscă să devină principalele victime ale Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE. Rusia, principala ţară importatoare, va fi nevoită să anuleze toate facilităţile şi să lucreze cu Ucraina ca şi cu celelalte ţări europene.

Europenii nu au nevoie de produsele ucrainene. Piaţa UE este deja supraîncărcată. Dar autorităţile ucrainene, ignorând problemele fermierilor autohtoni, continuă să le facă promisiuni.

În această toamnă, fermierii ucraineni vor fi nevoiţi să-şi calculeze pierderile de pe urma semnării de către autorităţi a Acordului de Asociere cu UE. În pofida faptului că în prima etapă Ucraina a primit un avantaj asimetric (s-a reuşit să se menţină taxele vamale pentru mărfurile ucrainene, în timp ce ţările UE au renunţat la ele şi şi-au deschis pieţele), nimeni din Europa nu are nevoie de legumele, fructele, carnea şi lactatele din Ucraina.

„Ucrainei îi este imposibil să concureze pe piaţa ţărilor occidentale. Costul produselor ucrainene este mai ridicat decât în ţările UE. Este o pierdere dublă. Pe de o parte, se pierde piaţa, pe care este greu de pătruns. Pe de altă parte, de acolo vin mărfuri mai ieftine. De aceea, pentru cea mai mare parte a producătorilor agricoli perspectivele nu sunt deloc îmbucurătoare”, consideră expertul Boris Frumkin de la Academia Rusă de Ştiinţe.

Singurul produs ucrainean care este cât de cât capabil să concureze în Europa sunt cerealele. Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, rapiţă, floarea soarelui. Dar nici nu poate fi vorba despre creşterea cu 20-30% a exportului, aşa cum au afirmat susţinătorii asocierii cu UE. Problema este că în Uniunea Europeană există multe restricţii pentru ţările care nu sunt membre, aşa că prima sarcină a fermierilor ucraineni – să facă faţă importului ieftin şi de înaltă calitate din Europa – este irealizabilă, consideră expertul Konstantin Lâsenko.

„UE cheamă Ucraina în rândurile ei nu pentru a cumpăra în cantităţi nelimitate produsele ucrainene. Europa vede Ucraina, în primul rând, ca o piaţă uriaşă pentru produsele sale. Şi terenurile ucrainene îi interesează pe fermierii europeni”.

Anul trecut, Ucraina a livrat în Rusia produse agricole în valoare de 3 miliarde de ruble (aproximativ 60 de milioane de euro). Semnând acordul cu UE, fermierii ucraineni au pierdut nu doar piaţa rusească, ci şi pieţele din Uniunea Vamală şi întreaga CSI. Totodată, în caz de necesitate, Rusia poate înlocui produsele ucrainene cu cele bieloruse.

Ultima speranţă a fermierilor ucraineni este că autorităţile de la Kiev vor amâna intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE. Deşi şi aici speranţele sunt mici: preşedintele Poroşenko a declarat, ieri, că nu vor exista niciun fel de amânări.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?