Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3990

Naftogaz condiționează un tranzit fiabil al gazelor de revizuirea contractului actual cu Rusia

29 sep. 2014,, 16:30   Externe
4914 18
Foto: fr.ill.in.ua
Ucraina nu poate garanta un tranzit neîntrerupt al livrărilor de gaze ruse pe teritoriul său în cazul în care nu va fi încheiat un nou acord privind tranzitul cu Federația Rusă, a declarat Andrei Kobolev, președintele Consiliului de administrație al societății ucrainene de gaze Naftogaz Ukrainî, într-un interviu apărut luni în publicația germană Handelsblatt, citată de agenția de presă ITAR-TASS.

"Avem nevoie urgent de un nou acord de tranzit, altfel nu putem garanta un tranzit fiabil, neîntrerupt (al gazelor rusești) pe teritoriul Ucrainei", a afirmat același oficial.

Partea ucraineană are nevoie urgent de contracte de tranzit, care să fie încheiate între Naftogaz — Ukrtransgaz și compania rusă de gaze Gazprom și operatorul sistemului de transport al gazelor Eustream, care să reprezinte interesele UE.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat anterior că Rusia va livra Ucrainei circa 5 miliarde metri cubi de gaze, cu plata în avans, în cazul adoptării tuturor înțelegerilor convenite la sfârșitul săptămânii trecute la Berlin.

Cu toate acestea, potrivit presei ruse, directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, a declarat că nu există nimic clar în ceea ce privește rambursarea datoriei de către Ucraina pentru importurile de gaze ruse.

Vineri, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a declarat că Ucraina și Rusia au convenit asupra unui preț provizoriu la livrările de gaze de 385 dolari pe mia metri cubi.

Kievul a confirmat disponibilitatea de a plăti 3 miliarde de dolari, dar nu pentru rambursarea datoriei, ci în contul noilor livrări de gaze, întrerupte în vară. Un sfert din gazul natural consumat in Uniunea Europeana provine din Rusia, iar tranzitul este asigurat în principal (aproximativ 80%) prin Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?