Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Corman i-a îndemnat pe cetățenii Moldovei să nu-și uite trecutul (VIDEO)

25 sep. 2014,, 16:00   Societate
4837 0
Foto: noi.md
În perioada 22-27 septembrie, în Moldova se desfășoară Zilele Europene ale Patrimoniului, organizate anual la inițiativa Comisiei Europene și Consiliului Europei. În cadrul campaniei va avea loc inaugurarea în holul Parlamentului a unei expoziții de fotografii, la care vor fi expuse obiectele ale patrimoniului cultural al Moldovei, relatează NOI.md.

Printre imagini pot fi văzute planurile de reconstrucție a unor mănăstiri, inclusiv a mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Ţigăneşti, precum și a Cetății Soroca. În afară de aceasta, au fost efectuate lucrări de restaurare în casa părintească a poetului Grigore Vieru, în satul Pererîta, raionul Briceni; în complexul istoric Fîntîna Cadînei, care va fi inaugurat sîmbătă, 27 septembrie.

„Pentru Moldova acest proiect este foarte important, deoarece noi dorim să sensibilizăm opinia publică față de problema ce ține de patrimoniul nostru cultural. La această expoziție sînt prezentate o serie de obiecte pe care noi am reușit să le păstrăm și să le restaurăm, dar printre ele mai sînt acelea care se află în proces de renovare. Pentru noi este importantă atitudinea oamenilor față de această problemă și sperăm să o soluționăm împreună”, a spus viceministrul Culturii Gheorghe Postică.

Spicherul Parlamentului, Igor Corman, care a absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, continuîndu-și studiile la Iași, a menționat că ”în fiecare zi noi trecem pe lîngă edificiile vechi și nici nu ne dăm seama că unele dintre ele constituie patrimoniu cultural, nu cunoaștem semnificația lor istorică. Ele însă trebuie salvate și protejate. Nu trebuie să ne uităm trecutul”.

Reamintim că Zilele Europene ale Patrimoniului se desfășoară din anul 1999 în cele 50 de țări care au semnat Convenția culturală europeană.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?