X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Octavian Țîcu: Moldova se află într-o triplă dimensiune de pericol

24 sep. 2014,, 09:15   Politică
8339 7
Foto: voceabasarabiei.net
„Conflictul fără precedent dintre Federația Rusă și Occident face Republica Moldova nesemnificativă în privința propriilor ei opțiuni”. Declarația aparține istoricului Octavian Ţîcu și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, în care au fost abordate probleme de securitate, notează NOI.md.

Potrivit istoricului, în joc este pus viitorul Republicii Moldova, din cauza conflictul armat din Ucraina, care s-ar putea extinde, afirmă Țîcu.

„Sîntem într-o situaţie extrem de gravă, pe care nu o conştientizăm. O simţim la nivel de instinct mai mult, decît raţional, pentru că noi sîntem într-o triplă dimensiune de pericol şi de insecuritate. În primul rînd, legat de contextul conflictual acerb, unic poate de după 1991, între Occident şi Rusia, ceea ce face Republica Moldova absolut nesemnificativă în privinţa propriilor ei opţiuni. În al doilea rînd, sîntem expuşi din cauza acestui război din Ucraina”, a punctat Țîcu.

Expertul se arată convins că guvernanții nu dețin mecanisme clare prin care să ofere cetățenilor anumite garanții, pe fondul riscurilor existente. Mai mult, Octavian Țîcu opinează că și alegerile parlamentare pot genera anumite riscuri.

„Sîntem expuşi din cauza alegerilor pe care le avem, pentru că este un teren de luptă între forţele pro şi anti-NATO, proruse şi prooccidentale, care, din punctul meu de vedere, complică şi mai mult lucrurile, în condiţiile în care avem deja două dimensiuni aşa, macro aş spune. Prin urmare, la ora actuală, nu avem un instrument viabil care ar oferi cetăţenilor Republica Moldova o garanţie”, a menționat Țîcu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?