Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

O nouă reformă în domeniul sănătății: numărul pacienţilor din spitalele de psihiatrie va fi redus (VIDEO)

23 sep. 2014,, 16:30   Societate
5416 1
Foto: noi.md
Ministerul Sănătăţii a lansat pe 23 septembrie proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova”.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat în cadrul unei conferinţe că noul sistem de ocrotire a sănătăţii în domeniul psihiatriei va contribui la reducerea numărului de pacienţi în spitale şi la integrarea lor în sistemul de asistenţă medicală primară.

„În prezent, numărul pacienţilor instituţionalizați în Republica Moldova constituie aproximativ 64 la sută, ce de aproape trei ori depăşeşte norma. Numărul acestora nu ar trebui să fie mai mare de 18-20 la sută. Toţi ceilalţi pacienţi trebuie să fie trataţi la domiciliu, pentru a exclude separarea lor de familie. În plus, avem circa 50 de mii de pacienţi care suferă de epilepsie. O mare parte dintre ei sînt trimişi pentru tratament în spitalele de psihiatrie. După introducerea noului sistem ei vor primi tratament de la medicii de familie”, a menţionat Usatîi.

În procesul de reformă, la clinicile de sector vor fi înfiinţate echipe de medici care vor oferi servicii comunitare în domeniul sănătăţii mintale, avînd în componenţa lor psihiatri, psihologi, asistenţi sociali şi asistente medicale.

Proiectul de reformă prevede, de asemenea, schimbări în legislaţie în domeniul sănătății mintale, mecanisme de finanţare, pregătire a medicilor, precum şi deschiderea în patru raioane a ţării a centrelor comunitare care vor presta servicii de reabilitare şi tratament fără spitalizare.

Proiectul este finanţat de către Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Conform datelor statistice, în Republica Moldova sînt afectaţi de boli psihice mai mult de 20 la sută dintre bărbaţi şi peste 19 la sută dintre femei.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?