X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

ANRE propune amendarea importatorilor de produse petroliere pentru creșterea nejustificată a prețurilor, în folosul săracilor

23 sep. 2014,, 15:45   Societate
3784 0
Foto: unimedia.info
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) consideră nefondată majorarea preţurilor la produsele petroliere, deoarece cursul dolarului a crescut nesemnificativ din luna iulie, iar preţurile la petrol s-au redus considerabil. Astfel a declarat directorul ANRE, Serghei Ciobanu, marţi, la o masă rotundă cu participarea reprezentanţilor companiilor importatoare de carburanţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a menţionat că în ultimul timp preţurile la petrol s-au redus cu peste $10 pentru un baril şi acum variază de la $92 la $97 pentru un baril, comparativ cu $107 din iulie.

"Iar cursul mediu al dolarului în ultimele trei luni a fost de 13,91 lei. În acelaşi timp, preţurile pentru importurile de benzină au scăzut de la $1,053 la $971, iar de motorină – de la $970 la $950 per tonă", a spus Ciobanu.

Potrivit lui, în prezent profitul companiilor este de $55 pentru o tonă de produse petroliere vîndute în vrac, şi $155 - de vînzare cu amănuntul.

Participanţii pieţei şi-au exprimat dezacordul cu concluziile ANRE, argumentînd că veniturile nu acoperă cheltuielile, şi dacă acum nu vor ridica preţurile, companiile mai mici pur şi simplu vor dispărea de pe piaţă Moldovei.

"În Republica Moldova preţurile sînt destul de stabile, dar după semnarea Acordului de asociere cu UE, trebuie să reconstruim staţiile de alimentare în unele mai ecologice. Fără investiţii acest lucru este imposibil, dar de unde bani, dacă preţul pe un litru de combustibil este mai mic cu 0,3-0,4 lei decît la vamă?", se întreabă antreprenorii.

Directorul ANRE a menţionat că agenţia primeşte frecvent date contabile false, "unii operatori reuşesc să schimbe preţul de 12 ori pe an, dar în documente – numai de patru".

"ANRE este de acord că metodologia de stabilire a preţurilor (costurile de import, costurile companiei, plus un profit de 10%), este deja învechită. Acesta funcţionează din 2006. Acum, agenţia, împreună cu Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor, elaborează o nouă metodologie, care va fi prezentată în viitorul apropiat", a spus Ciobanu.

Potrivit lui, agenţia consideră prea mare marja de 10% şi pledează pentru o concurenţă reală pe piaţă.

Directorul s-a plîns de competenţele insuficiente ale agenţiei, în special în privinţa pedepsirii furnizorilor necinstiţi. El a sugerat aplicarea practicii Statelor Unite, potrivit căreia agentul economic care a ridicat ilegal preţul este obligat să plătească o amendă, care este folosită ulterior la repararea locuinţelor sociale şi ajutorarea săracilor.

Vineri un număr de benzinării au ridicat preţurile la produsele petroliere cu 0,2-0,3 lei pe litru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?