X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Băsescu îl critică pe Leancă și îl laudă pe Filat

22 sep. 2014,, 10:48   Politică
3141 0
Foto: antena3.ro
„Proiectele moldo-române realizate în prezent au fost inițiate de precedenții prim-miniștri ai Moldovei și României”, a declarat președintele României, Traian Băsescu, comentînd declarațiile făcute de cei doi premieri în cadrul evenimentului dedicat lansării lui Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidențiale din statul vecin.

Traian Băsescu a criticat aspru alierea celor doi premieri în campania electorală din România, dar și declarațiile privind reunificarea statelor. „Leancă a fost pînă nu demult, în 1989, în Ambasada Sovietică la București, de aceea îi văd atît de uniți în gînduri și simțiri pe Leancă și Ponta. Cred că nu e sincer în ceea ce spune Ponta, îi păcălește pe cetățenii Republicii Moldova. Acum cîteva luni discutau împreună cu Leancă reducerea numărului de burse pentru tinerii din Moldova”, a spus Băsescu.

Potrivit președintelui României, mai multe proiecte moldo-române au fost inițiate de Guvernul Boc la solicitarea ex-premierului Vlad Filat. „Gazoductul Iași-Ungheni nu este o invenție a lui Ponta. Aceste acorduri au fost semnate încă în timpul guvernului Boc, cînd s-a semnat și Acordul de ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro. Anume Vlad Filat a cerut insistent să facem un acord de finanțare din care să putem demara proiecte energetice și modificări de școli, să mărim numărul de burse”, a precizat Băsescu.

Premierul moldovean Iurie Leancă a participat sîmbătă la București, la evenimentul de lansare a candidaturii pentru prezidențiale a lui Victor Ponta. Leancă a ținut un discurs în fața a 50 de mii de persoane, exprimîndu-și susținerea pentru omologul său.

Acum o săptămînă Victor Ponta a anunțat ideea repetării „marii uniri”, care ar urma să se producă către anul 2018. „Scopul meu este ca pînă în 2018, cu ocazia a 100 de ani de la marea unire, noi să fim din nou uniți și să ne putem mîndri cu faptul că sîntem români. În calitate de președinte voi face totul, ca românii să fie din nou împreună”, a declarat Ponta.

Unii politologi consideră că actualele declarații unioniste ale conducerii României, chiar dacă au un caracter vădit electoral, au un scop de o perspectivă mai lungă. Este vorba despre așa numita „integrare lina” a Moldovei cu România, care ar putea fi pedalată de București pentru apropierea celor două state la nivel economic și socio-cultural.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?