Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Băsescu, despre scenariile în care Rusia poate ataca România

22 sep. 2014,, 00:47   Externe
8933 20
Foto: agerpres.ro
Preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că în proporţie de 99,99% Rusia nu va ataca România, dar a punctat că nu trebuie exclusă posibilitatea ca ţara pe care o conduce să fie totuşi atacată de o forţă militară de talia Rusiei, chiar şi în proporţie de 0,01%. Preşedintele a mai anunţat că Novaia Rossia este o ameninţare pentru România, după ce separatiştii au anunţat că pot ajunge la frontiera cu statul român, pe la braţul Chilia. Acesta a enumerat că printre motivele pe care le-a invocat la summit, astfel încît România să beneficieze de apărare pe flancul estic, se află lanţul de conflicte îngheţate din jurul Mării Negre. Băsescu a mai reiterat faptul că posibilitatea enunţată de Petro Poroșenko ca Rusia să ajungă la Bucureşti este foarte redusă.

Traian Băsescu a afirmat că summitul NATO din Ţara Galilor a fost un succes pentru România şi a explicat că ţara are garanţia că va fi apărată.

România este, în urma deciziilor summitului NATO din Țara Galilor, o țară ce va fi apărată în orice scenariu de război. NATO nu are un buget la Bruxelles pe care îl distribuie țărilor, ci statele care vor trebui să contribuie prin protejarea prin forțe navale, aeriene, terestre, vor scoate bani din buzunar pentru securitatea României.

Lanţul de conflicte îngheţate

Ulterior, preşedintele a numit motivele pe care le-a enumerat la summit pentru ca Romania sa beneficieze de o apărare mai puternică faţă de Rusia: „Am subliniat lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre. Toate conflictele sînt controlate de Federația Rusă și pot fi activate, încălzite pe rînd sau toate odată. În urma anexării Crimeii, flota de la Sevastopol a Rusiei se află doar la 160 de mile marine de frontiera României. Acolo se află crucișătorul Moscova, fregate, distrugătoare, care în 6 ore pot fi pe coasta românească a Mării Negre. Ucraina. Evenimentele din Ucraina care au fost pentru noi un argument formidabil care demonstrează că Rusia poate acționa irațional. Și atunci de ce să excluzi posibilitatea ca și asupra țării tale (României, n.red.) s-ar putea produce asta? În proporție de 99,99% o agresiune asupra României din partea Rusiei nu se poate produce. Dar rămîne un 0,01%.”

Novaia Rossia este o ameninţare pentru noi

Totodată, preşedintele a mai anunţat că Novaia Rossia este o ameninţare pentru România, după ce separatiştii au anunţat că pot ajunge la frontiera cu România:

„Novaia Rossia. Acest concept este o nouă amenințare la adresa securității naționale a României. Planul lui Vladimir Putin este să ajungă la Dunăre. Ieri, unul dintre liderii teroriștilor din Estul Ucrainei a anunțat că obiectivul lor este să ajungă la frontiera României, adică pe brațul Chilia”, a spus acesta la Cotroceni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?