X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Justiția georgiană a pus sub sechestru averea lui Saakașvili și a familiei sale, anunță avocatul acestuia

20 sep. 2014,, 02:46   Externe
8412 5
Foto: mignews.com
Un tribunal georgian a dispus vineri punerea sub sechestru a averii fostului președinte Mihail Saakașvili și a familiei sale, decizie ce urmează după inculparea lui pentru abuz de putere, transmit agențiile AFP și EFE citîndu-l pe avocatul său.

Conform sursei, care vorbește despre 'o vendetă politică', decizia privește bunuri ce aparțin lui Saakașvili, soției sale, copiilor, mamei și bunicii. Printre bunurile deținute de Saakașvili se numără, potrivit avocatului citat, două hectare de viță de vie în estul Georgiei și un mic apartament la Tbilisi. Soția sa ar avea și ea un apartament în capitală, iar mama și bunica lui niște terenuri și un autoturism Toyota vechi de zece ani.

Fostul președinte, aflat în prezent în Statele Unite, a fost inculpat luna trecută pentru abuz de putere și folosirea excesivă a forței în reprimarea manifestațiilor din anul 2007, justiția georgiană emițînd și un mandat internațional de arestare pe numele său.

Tot atunci au fost emise mandate de arestare, în urma întocmirii unor dosare penale cu aceleași capete de acuzare, pentru fostul ministru al apărării David Kezerașvili și pentru fostul procuror general Zurab Adeișvili, ambii fiind de asemenea plecați din țară.

Mihail Saakașvili a devenit președinte în anul 2003 în urma 'Revoluției Trandafirilor', care a condus la plecarea de la putere a lui Eduard Șevarnadze.

După ce partidul său, Mișcarea Națională Unită, a pierdut alegerile legislative din anul 2012 în fața coaliției 'Visul Georgian', zeci de foști oficiali din administrația Saakașvili au fost arestați și urmăriți penal pentru abuz de putere sau corupție. După ce și-a încheiat ultimul mandat prezidențial în noiembrie 2013 (și scrutinul prezidențial fiind cîștigat tot de coaliția 'Visul Georgian'), Saakașvili a părăsit Georgia.

Într-un mesaj video difuzat după inculparea sa, el a spus că nu are de gînd să se predea unei justiții pe care o consideră controlată politic de către adversarii săi, printre care se numără și fostul premier Bidzina Ivanișvili, despre care Saakașvili afirmă că este acționar al companiei ruse Gazprom.

Atît Statele Unite, cît și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea față de acțiunile penale demarate în Georgia împotriva unor politicieni din administrația lui Saakașvili, avertizînd că justiția nu trebuie supusă ingerințelor politice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?