Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Poisik: Alegerile sunt aproape, iar gazul românesc încă nu-i (VIDEO)

20 sep. 2014,, 14:00   Economie
6019 1
Foto: noi.md
„Toată această epopee cu gazoductul Iași-Chșinău este o campanie de PR, nu mai mult. Însă una absolut păguboasă și costisitoare”, a declarat pentru NOI.md, doctorul în economie, specialistul principal al Institutului Național pentru Studii Economice a AȘM, Mihail Poisik.

În opinia interlocutorului, „statul nostru foarte des procedează irațional. Dacă înțelepciunea populară spune: de șapte ori măsoară și o dată taie, atunci funcționarii noștri acționează invers”.

Expertul este convins că „înainte de a semna acordul privind construcția gazoductului trebuie să convină asupra prețului la gazul rusesc, privind volumul livrărilor. Demnitarii noștri au preferat să declare sus și tare despre obținerea securității energetice a țării, datorită obținerii gazului românesc mai ieftin ca cel rusesc. Totodată, ei nu s-au întrebat de unde va lua România acest gaz și de ce va fi pentru noi mai ieftin, decît ea cumpără singură”, a concluzionat economistul.

„Construcția gazoductului deja a costat statul o sumă solidă. Construcția magistralei pînă la Chișinău și a stației de pompare va necesita circa 70 și 40 mil. de euro. Toate aceste se vor răsfrînge asupra prețului la gaz pentru consumatorul final. Totodată, volumul livrărilor din România vor acoperi doar 10% din necesitățile Moldovei. Însă despre aceasta nu are rost să vorbim pînă cînd nu va fi cunoscut prețul și volumul livrărilor”, a conchis Poisik.

Recent, premierul Iurie Leancă a relatat pentru portalul Unimedia că multe detalii nu au fost luate în considerare la lansarea proiectului.

El a mai recunoscut că niciun metru cub de gaz românesc deocamdată nu a ajuns în Moldova. „Pînă la sfărșitul lunii sperăm să examinăm toate nuanțele, pentru ca gazul rusesc să treacă Prutul. Aș fi vrut ca acest lucru să se întîmple pe 1 septembrie, dar o lună nu schimbă nimic. Cred că acest lucru se va produce cel mult într-o lună, mai exact nu putem spune”, a concluzionat Leancă.

Anterior, ministrul Economiei Andrian Candu a recunoscut că promisiunea de a începe pomparea gazului prin conducta Iași-Ungheni, deocamdată se amînă, dar „cel mult cu o săptămînă”. Motivele amînării sunt absolut tehnice. Totodată, el nu a putut spune care va fi prețul gazului românesc pentru Moldova. Potrivit lui, „acum se poartă negocieri cu compania de livrare și tranzit. Acordul încă nu a fost semnat, însă eu sunt convins că prețul gazului românesc pentru Moldova va fi mai mic decît pentru cel rusesc”, a declarat Candu.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?