X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gaberi: Creditul polonez va contribui la modernizarea sectorului zootehnic al Moldovei (VIDEO)

22 sep. 2014,, 09:30   Economie
5113 0
Foto: noi.md
„Sper foarte mult că împrumutl de milioane oferit de Polonia ne va ajuta să modernizăm în ritmuri rapide sectorul zootehnic, care a fost afectat cel mai tare în cadrul procesului de privatizare și alte reforme”, a declarat pentru NOI.md viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Gheorghe Gaberi.

„Partea bună este că mijloacele acestui credit nu vor trece prin nicio bancă comercială din Moldova. Problema constă în aceea că pentru oferirea creditelor băncile solicită gaj, însă nu acceptă sub formă de gaj activele fermierilor, deoarece aceste active de regulă sînt plasate în afara localităților și deseori nu au număr cadastral. În cazul creditului polonez toate aceste bariere birocratice sînt excluse”, a explicat funcționarul.

În opinia lui Gheorghe Gaberi, acest proiect și mecanismul de alocare a creditului vor contribui la accesul fermierilor la credite avantajoase și ritmuri accelerate de modernizare a sectorului zootehnic.

Anterior preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a declarat că producătorii agricoli sînt îngrijorați de decizia Guvernului de a transfera gestionarea creditului polonez Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), solicitînd ca din cadrul comisiei de selecţie a beneficiarilor să facă parte și reprezentanţi ai societăţii civile, întregul proces să fie la maximum transparent, iar agricultorii să poată monitoriza implementarea acestuia.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?