Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Istoricul Vasile Stati: Despre moldoveni ca naţiune, în Moldova nu se scrie de zeci de ani

19 sep. 2014,, 10:15   Societate
5884 3
Foto: newsmoldova.md
"Despre moldoveni ca naţiune, cultura lor, particularităţile actuale, în Republica Moldova nu se scrie de zeci de ani", a declarat joi istoricul şi scriitorul Vasile Stati, în cadrul mesei rotunde "Chestiunea etnică şi lingvistică în Moldova în contextul Acordului de asociere". Evenimentul este organizat la Chişinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului "IAU: Iniţiativa Parteneriatului Estic".

Potrivit agenţiei "Infotag", istoricul a menţionat că recent a finalizat scrierea unei noi lucrări - "Istoria Moldovei".

"Am scris această lucrare fără a mă ghida de repere politice şi ideologice. Am expus cronologic toate evenimentele din istoria Moldovei pe parcursul a 500 de ani, cu explicaţiile de rigoare, extrase din documente istorice. Cînd am încercat să public manuscrisul la una dintre editurile de la Chişinău, mi s-a refuzat. Categoric. Asta pentru că în carte nu este prezentă retorica românească", a spus istoricul.

El a explicat acest lucru prin faptul că guvernarea şi intelectualitatea se poziţionează pornind de la interesele statului vecin – România.

"În ultimii cinci ani, în Moldova domneşte corupţia politică şi ideologică. Au fost cumpărate toate instituţiile mass-media – de la un ziar de bulevard pînă la posturi TV. Toată presa scrie că moldovenii nu au propria istorie, limbă, legislaţie, cultură. Tot ce avem este românesc – istorie, limbă, legislaţie, cultură. Încă o dată vreau să reamintesc că timp de 700 de ani a existat doar limba moldovenească şi etnia moldovenească. De români nu era nici pomină", este sigur Stati.

În susţinerea afirmaţiilor sale el a prezentat punctul de vedere al fostului ambasador SUA în RM, Pamela Smith, care în ultimul său interviu acordat unui ziar din Moldova a spus următoarele: "Pentru prima dată am fost într-o ţară, unde elita de la conducere pledează pentru interesele ţării vecine – România".

Stati a numit paradoxal şi faptul că în cadrul Curţii Constituţionale a Republicii Moldova şase din şapte judecători au cetăţenie română.

„În niciun caz nu contest dreptul oricărei persoane de a avea legal măcar şi cinci cetăţenii, chiar şi a Australiei. Dar spuneţi-mi, cîţi mexicani sînt judecători la Curtea Constituţională a Statelor Unite?", a întrebat el retoric, adresîndu-se unuia dintre organizatorii Forumului, fostului senator american, directorul adjunct al Institutului American din Ucraina, James George Jatras.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?