Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dumitru Verdianu a revenit în Moldova (VIDEO)

18 sep. 2014,, 16:00   Showbiz
6981 0
Foto: noi.md
Pe 17 septembrie, în sala de expoziţii a Muzeului de Arte Plastice al Republicii Moldova a fost lansată o expoziţie a unuia dintre venerabilii maeştri originari din Moldova – sculptorului şi pictorului Dumitru Verdianu, relatează NOI.md.

Lista operelor sale include portrete, desene, sculpturi din piatră, granit şi metal. Stilul în care activează artistul, conform propriilor lui cuvinte, «conține un element filozofic», bazat pe principiul elaborat de profesorul Michelangelo Pistoletto din Viena, mentorul lui Verdianu. Cel mai important exponat este figura unui «mic zeu» numită «Caloianul meu», care va fi dăruită muzeului după închiderea expoziţiei.

«Este o figură din copilăria mea, petrecută la Ungheni. Noi adesea făceam astfel de păpuşi mici şi le îngropam în pămînt, pentru a atrage ploaia», a explicat zîmbind sculptorul.

În prezent maestrul promovează activ interesele culturale ale Patriei, deseori vizitează Chişinăul şi Sankt Petersburgul, unde mai este activ implicat în viaţa creativă a „Satului de Artişti” şi a Uniunii Artiştilor Plastici.

Verdianu povesteşte că una dintre expoziţiile recente pentru care sculptorul este deosebit de mîndru a avut loc la Ermitaj, «unde nu toţi au onoarea de a fi invitaţi».

«Din păcate, nu ne putem bucura mereu de prezenţa maestrului. Şi sîntem foarte bucuroşi să-l găzduim în centrul nostru de expoziţii şi să admirăm operele artistului create în diferite perioade ale activităţii sale», a menţionat Tudor Zbîrnea, directorul Muzeului de Arte.

Expoziţia lui Dumitru Verdianu se va desfăşura pînă la 12 octombrie la Muzeul de Arte Plastice al Republicii Moldova, iar de pe 16 octombrie, o parte dintre lucrările sale vor fi prezentate la o nouă expoziţie la Muzeul Naţional Etnografie şi Istorie Naturală.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?