X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Țîrdea: Inițiativa PLDM-PLR este dubioasă

18 sep. 2014,, 12:16   Politică
4320 3
Foto: noi.md
Analistul politic Bogdan Țîrdea este de părere că inițiativa PLDM și PLR de organizare a unui referendum în ziua alegerilor parlamentare nu va avea sorți de îzbîndă, în condițiile în care este înaintată într-un moment nepotrivit. Politologul a explicat pentru NOI.md că propunerea celor două formațiuni este un bizară din mai multe puncte de vedere.

„Logica acestei inițiative este discutabilă, chiar dubioasă sub aspect juridic. Ceea ce se propune este nițel neglijent și în grabă. În primul rînd, inițiativa intră în contradicție cu cîmpul legal, în al doilea rînd, nu există unitate la nivelul clasei politice pentru realizarea acestui demers și nici nu este momentul potrivit pentru asemenea modificări. Cred că inițiativa se va prăbuși ca altele anterioare”, a precizat Țîrdea.

În opinia politologului, inițierea procedurilor de modificare a Constituției ar fi fost optimă după campania electorală, și nu pe fondul alegerilor parlamentare, care bat la ușă. Totodată, spune expertul, modificarea Constituției acum ar putea duce la declanșarea a unor reacții în lanț, în condițiile în care tot mai mult se vehiculează și ideea schimbării statutului de neutralitate al țării.

„Sînt un adept al alegerii directe a președintelui și pledez pentru statutul de republică prezidențială. Asta ar oferi mai multă legitimitate, unitate și stabilitate sistemului politic, odată cu lărgirea spectrului de prerogative ale șefului statului, dar cred că consecințele acestui demers ar putea fi nu tocmai fericite”, a spus Țîrdea.

Săptămîna aceasta liberal-democrații și liberal-reformatorii au venit cu propunerea de modificare a procedurii de alegere a șefului statului, astfel încît acesta să poată fi ales prin votul direct al cetățenilor. Inițiativa prevede ca scrutinul să fie organizat pe 30 noiembrie, în ziua alegerilor parlamentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?