X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Slusari: Roșiile moldovenești nu vor putea concura cu cele turcești … din februarie pînă în aprilie (VIDEO)

18 sep. 2014,, 09:00   Economie
4433 1
Foto: noi.md
„Nu văd niciun risc pentru economia moldovenească în legătură cu semnarea Acordului de liber schimb cu Turcia. Chiar pentru producătorii de legume și fructe. Acest document conține aceleași condiții ca și Acordul cu Uniunea Europeană – taxele vamale pentru unele produse autohtone vulnerabile se păstrează”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Societatea civilă continuă dezbaterile active privind eventualele consecințe pentru economia Moldovei în urma semnării Acordului de liber schimb cu Turcia.

„Pentru un șir de mărfuri vulnerabile, inclusiv la legume și fructe, taxele vamale se mențin pentru cîțiva ani. Pentru că în acest răstimp noi trebuie să construim sere, pentru care trebuie alocate cît mai multe subvenții”, susține expertul.

În opinia lui, „noi niciodată nu vom putea concura cu roșiile turcești în februarie, martie și parțial în aprilie. Din simplul motiv că în Turcia sînt 210 de zile însorite pe an, iar în Moldova doar 120. Toată energia lor solară deja la temperatura de 10 grade Celsius este transformată prin baterii solare cu încălzirea ulterioară a serelor. La noi, în aceste luni, de regulă, e posomorît. Însă din a doua jumătate a lunii aprilie sau începutul lunii mai putem lucra în cîmp deschis”, a precizat specialistul.

„Eu văd un avantaj special al documentului semnat în accesul nelimitat al cerealelor și vitelor noastre pe piețele Turciei”, a concluzionat Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?