X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Gaberi: În Moldova s-au epuizat rezervele de rachete antigrindină (VIDEO)

18 sep. 2014,, 09:30   Societate
4006 0
Foto: noi.md
În Republica Moldova din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, de la începutul anului, au fost afectate pînă la 1500 ha de terenuri arabile, informează NOI.md. Cele mai afectate au fost terenurile agricole din raioanele Căușeni și Cahul, unde nu există instalații antigrindină. Informația a fost comunicată de viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi, în cadrul Conferinței practico-științifice dedicate împlinirii a 50 de ani de la începutul lucrărilor privind protejarea culturilor agricole de grindină în Moldova.

„Au fost afectate și alte raioane care nu au fost dotate cu sisteme antigrindină. Prejudiciul depășește cu mult chletuielile pentru procurarea rachetelor antigrindină, avînd în vedere că protecția unui hectar costă circa 80 de lei, iar grindina afectează uneori recolta în proporție de 100%. În afară de aceasta, pentru restabilirea viilor, de exemplu, este nevoie de pînă la trei ani, așa că este evident că eficiența economică a sistemelor antigrindină este foarte înaltă”, a menționat viceministrul.

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, în prezent, în Moldova nu mai există rezerve de rachete antigrindină și în caz de vreme nefavorabilă terenurile agricole nu vor putea fi protejate.

În Moldova rămîn neprotejate circa un milion de hectare de terenuri agricole în 12 raioane. Pentru procurarea rachetelor antigrindină din bugetul de stat anual sînt alocați 35 de milioane de lei care ajung pentru procurarea a circa 5000 de rachete. Pentru protejarea tuturor terenurilor agricole este necesar de circa 8000 de rachete antigrindină.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?