X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rusia propune Occidentului o nouă strategie a luptei împotriva terorismului

18 sep. 2014,, 00:15   Externe
5004 0
Foto: ruvr.ru
Rusia cere comunității mondiale să elaboreze o strategie complexă a luptei împotriva terorismului.

Experții își pun speranțele în bunul simț al Occidentului, care preferă deocamdată să acționeze cu metode tradiționale, dar eronate.

În cadrul conferinței internaționale de la Paris a avut loc o discuție serioasă despre terorism. La această conferință au participat aproximativ 30 de state. Pretextul pentru această conferință au fost evenimentele din Irak, unde nivelul foarte ridicat al violenței grupării Statul Islamic permite să se vorbească despre o amenințare la adresa umanității. Participanții la conferință s-au înțeles să acorde sprijin, inclusiv militar autorităților irakiene. În comunicatul final nu se explică despre ce măsuri concrete cu caracter militar este vorba. Se menționează doar că ele vor corespunde strict cerințelor și nevoilor autorităților irakiene, precum și vor „răspunde legislației internaționale”, fără a pune în același timp în pericol populația civilă.

Rusia propune să fie convocată o conferință internațională pentru studierea aprofundată și complexă a problemelor extremismului și terorismului din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Potrivit ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, amenințarea terorismului este mult mai complexă, decît ordinea de zi de astăzi, mai extinsă din punct de vedere geografic. Trebuie să fie studiate cauzele profunde și nu numai simptomele creșterii valului extremismului.

„Rusia a pus de mult timp problema terorismului în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, după așa numita „primăvară arabă”, cînd sarcina răsturnării regimului a fost pusă mai presus de sarcinile combaterii amenințării teroriste. Rusia nu încearcă să acuze pe cineva de greșeli din trecut. Însă pornește de la faptul că lecțiile trecutului trebuie să fie luate în considerare în timpul formării noii strategii. Trebuie să se țină minte că nu trebuie să existe standarde duble în lupta împotriva terorismului, că nu există teroriști buni și răi, că în lupta împotriva terorismului trebuie să fim consecvenți”.

În același timp, Rusia este dispusă să participe la elaborarea unor măsuri suplimentare generale în vederea luptei împotriva terorismului. Ea oferă deja un important ajutor militar și de altă natură pentru consolidarea potențialului antiterorist al Irakului, Siriei și altor state din zonă, care se află pe prima linie în lupta lor împotriva Statului Islamic și altor grupări extremiste.

„Comandanții Statului Islamic nu trebuie să aibă nici un fel de iluzii. Ei nu reprezintă Islamul și lor nu li se va permite niciodată să creeze un stat propriu”, a declarat ministrul rus de Externe. Însă, pentru a obține succese în acest sens, toate acțiunile trebuie să se bazeze pe o înțelegere solidă și clară a faptului că creșterea valului extremismului este principala amenințare pentru această regiune.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?