Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ucraina a refuzat să finalizeze sarcofagul de protecție de la Cernobîl

18 sep. 2014,, 00:45   Externe
8983 1
Foto: incomemagazine.ro
Noul sarcofag de protectie, menit sa îmbrace și să izoleze complet reactorul centralei nucleare de la Cernobîl, explodat in 1986, nu poate fi finalizat. Lucrarile de constructie au fost suspendate pe o perioada nedeterminata din cauza problemelor financiare. Pentru ducerea la bun sfîrsit a proiectului mai este nevoie de 615 miliioane de euro, scrie Deutsche Welle.

Pe fondul crizei din Ucraina, autoritatile de la Kiev nu pot finaliza lucrarile de la Cernobîl fara un ajutor suplimentar din partea G7. Pentru ridicarea carcasei de oțel peste reactorul explodat în urma cu 28 de ani, mai este nevoie de 618 milioane de euro, afirma surse guvernamentale germane, citate de Deutsche Welle (DW).

Intre timp, starea vechiului sarcofag a atins un grad ridicat de deteriorare: betonul a ajuns să se macine, creînd pericolul unor scurgeri radioactive.

Constructia noului înveliș pentru reactorul care a provocat, în 1986, cea mai mare catastrofa nucleara civila, a fost adoptată în 1997 de Grupul celor șapte state industrializate. Șapte ani mai tîrziu, in 2004, Banca europeana pentru reconstructie si dezvoltare a organizat o licitație pentru proiectului viitorului sarcofag, concurs cîștigat in 2007 de grupul francez Novarka.

Au mai trecut însă patru ani pînă cînd Kievul a anunțat ca suma necesara inceperii proiectuluiui, 700 milioane de euro, au fost strînse grație donatorilor internaționali.

Prima etapa a lucrarilor a demarat la sfîrsitul anului 2012. De atunci, s-a realizat numai o jumătate din sarcofagul de oțel. Dar banii s-au terminat. Oricum, sursele citate de DW, spun ca pînă la sfîrșitul acestui an nu vor mai exista fonduri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?