Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cel mai friguros loc din Univers are o temperatură mai mică de “zero absolut”

18 sep. 2014,, 00:30   Ştiinţă şi IT
7495 0
Foto: stirileprotv.ro
Universul este un loc foarte friguros. “Spatiul Gol” al cosmosului poate ajunge si pana la -270 de grade Celsius, adica “zero absolut”. Dar aceasta nu este cea mai mica temperatura, se pare.

Temperatura este atat de scazuta incat ar putea ingheta si hidrogenul de pe Pamant, iar originea acestui “Spatiu Gol” este chiar explozia primordiala, Big Bang, cea care a si dat nastere intregului Univers. De atunci, cosmosul este scaldat in aceste radiatii, numite si “microundele universului”, scrie BBC.

Insa la 5.000 de ani lumina distanta, in constelatia Centaurus, pozitionata in sud, se afla Nebuloasa Boomerang, un nor de gaze produs de moartea unei stele. Acest nor este pe cat de misterios, pe atat de spectaculos.

Aici, au descoperit cercetatorii, temperatura scade cu jumatate de grad mai mult fata de “zero absolut”. Din toate celelalte studii realizate pana in prezent, acesta este cel mai friguros loc din Univers.

In aceste conditii, si Soarele nostru poate deveni, la un moment dat, o formatiune de gaze asemanatoare Nebuloasei Boomerang. Fiecare stea care moare devine un “Gigant Rosu”. Cel mai probabil, si Soarele se va transforma intr-un “Gignt Rosu”, inghitind pe rand planetele Mercur, Venus si posibil Pamantul.

Fenomenele de genul “Nebuloasei Boomerang” sunt extrem de importante pentru cercetatori, intrucat lamuresc dilema stelelor care se sting.

Dar intr-un mod aparte, “Nebuloasa Boomerang” este diferita fata de altele de genul ei.

Numele ei a fost dat de forma curbata, asemenatoare unui bumerang. O echipa de astronomi a descoperit ca in interiorul nebuloasei, gazul izbucneste cu o viteza de 164 de kilometri pe secunda, mai mare decat viteza medie a trenurilor de mare viteza din lume, si de zece ori mai mare decat viteza obisnuita intalnita in cadrul unor fenomene identice. De aici, si motivul pentru care este mai rece decat "cel mai rece" punct din Univers.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?