Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Este timpul de a pune capăt conflictului sîngeros din Ucraina, - The Washington Post

17 sep. 2014,, 02:26   Externe
8032 10
Foto: nikopol-tv.net
În cazul în care Statele Unite și Europa ar gîndi rațional, summit-ul NATO care a avut loc săptămîna trecută în Țara Galilor ar oferi o oportunitate de a discuta o soluție pe termen lung a crizei acute din Ucraina, consideră editorialistul de la Washington Post, Katrina Vanden Heuvel.

Însă scopul său pare să fi fost mai mult pregătirea NATO pentru un nou Război Rece cu Rusia, decît găsirea unor căi pașnice, scrie ea.

"În ciuda interpretării dominante a evenimentelor, în conformitate cu care, vina pentru viitorul incert al Ucrainei îl poartă Rusia, istoria propune o altă versiune, în cadrul căreia acțiunile provocatoare ale Occidentului au avut consecințe previzibile", - se spune în articol.

"Războiul civil nu ar avea loc dacă conducerea UE nu ar fi insistat asupra acordului de asociere exclusivă, care afecta industria ucraineană în est și comerțul cu Rusia, (...), sau dacă Statele Unite și Europa ar demonstra dorința de a coopera cu Rusia în calmarea temerilor în Crimeea și în est cu privire la drepturile ucrainenilor vorbitori de limbă rusă", - afirmă autorul.

Dimpotrivă, SUA și Uniunea Europeană au sprijinit elementele cele mai radicale în guvernul de la Kiev, în campania lor de supunere a estului Ucrainei cu aplicarea forței militare, scrie autorul publicației.

"Nu ar fi o asemenea reacție naționalistă a Rusiei la criză, dacă Occidentul nu ar fi semănat semințe de suspiciune și neîncredere în ultimii 18 ani, extinzînd prezența NATO în Europa de Est", - precizează Katrina Vanden Heuvel.

Administrația președintelui George W. Bush Jr. nu a reușit să admită Georgia și Ucraina în NATO, dar alianța a făcut o declarație simbolică despre faptul că aceste țări "vor deveni membre ale NATO". "Aceste acțiuni în mod inevitabil au colorat toate evenimentele ulterioare", - spune autorul.

Autorul enumeră "parametrii rezolvării pașnice" a conflictului ucrainean.

"În primul rînd, este nevoie de a exclude în mod explicit orice posibilitate de aderare a Ucrainei la NATO sau desfășurarea trupelor Alianței pe teritoriul țării... Există o singură modalitate de a stabiliza situația din Ucraina: ea trebuie să devină o punte între Rusia și Occident, și nu partizanul uneia dintre părți", - se spune în articol.

"În al doilea rînd, Ucraina ar trebui să introducă un sistem federal de guvernare, care ar oferi o mai mare autonomie pentru regiunea de est și ar proteja drepturile populației vorbitoare de limbă rusă. UE, Rusia și SUA ar trebui să elaboreze un plan comun pentru a salva economia ucraineană în scădere rapidă. În cele din urmă, OSCE ar trebui să trimită observatori și forțe de menținere a păcii să urmărească dinamica evenimentelor în estul sfîșiat de război", - consideră autorul.

"În momentul de față, cînd NATO și Rusia se pregătesc pentru cea mai proastă variantă de desfășurare a evenimentelor, mai mult decît oricînd, este important de a înceta declarațiile arogante și a reorienta eforturile spre încheierea, nu escaladarea conflictului", - conchide autorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?