Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Compromis la negocierile privind Acordul de Asociere UE-Ucraina

17 sep. 2014,, 01:10   Externe
5627 1
Foto: ruvr.ru
Moscova, Kievul şi Bruxelles-ul s-au înţeles în mod neaşteptat să amîne crearea unei zone de liber schimb între Ucraina şi UE. Experţii consideră că judecata sănătoasă a prevalat la masa tratativelor.

La respectiva întîlnire ministerială s-a ajuns la un compromis: Acordul de Asociere nu se va modifica şi va fi ratificat, dar va fi pus în aplicare nu mai devreme de anul 2016. Europenii au fost de acord cu faptul că implementarea normelor acordului poate presupune riscuri economice. Ministrul rus al Dezvoltării Economice, Aleksei Uliukaev, a recunoscut că nu se aştepta la acest progres. Prin urmare, Ucraina, a cărei economie este în pragul default-ului, are de cîştigat: pieţele europene sînt deschise pentru mărfurile ucrainene, în timp ce Ucraina poate menţine taxele vamale pentru mărfurile europene pînă la sfîrşitul anului 2015.

Prim-ministrul Dmitri Medvedev a declarat că Moscova este dispusă să îndeplinească toate acordurile cu UE şi Ucraina referitoare la integrarea europeană a Kievului, dar insistă pe legalizarea lor. Acordul de amînare trebuie legalizat prin acte aprobate de Rada Supremă şi Comisia Europeană.

Integrarea economică în sine este un lucru bun. Însă totul este bine în teorie, în practică procesele de integrare trebuie să ţină cont de o serie întreagă de factori. În cazul Ucrainei, aceşti factori sînt de asemenea natură că ies în cîştig de pe urma asocierii cu UE, oricît ar părea de paradoxal, americanii. În primul rînd, Acordul Ucraina-UE slăbeşte considerabil Ucraina şi Rusia, deoarece rupe nu doar relaţiile economice, ci şi cooperarea tehnico-militară între aceste două ţări. În al doilea rînd, acordul dă undă verde companiilor americane să exploateze resursele naturale de pe teritoriul Ucrainei. În al treilea rînd, acordul afectează UE, deoarece sărăcirea totală a ucrainenilor, falimentul în masă a întreprinderilor mici şi mijlocii, creşterea bruscă a facturilor de întreţinere vor duce la migrarea în masă în Occident. Uniunea Europeană va fi nevoită să rezolve problema în detrimentului cetăţenilor lor. Se va înregistra o creştere a şomajului, deoarece piaţa va fi invadată de mînă de lucru ieftină din Ucraina.

„Obiectivele trasate de europeni înainte de semnarea Acordului de Asociere şi-au pierdut actualitatea. S-a dorit extinderea pieţei pentru a slăbi influenţa crizei în Uniunea Europeană. Însă acum Ucraina însăşi se află într-o criză acută. Puterea de cumpărare a scăzut brusc. Şi, cel mai probabil, pînă în momentul în care Acordul de Asociere va fi pus în aplicare, nu va avea loc nicio extindere a pieţei”, consideră politologul Vasili Stoiakin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?