X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Democraţie în stil european: Totul în afară de critică

17 sep. 2014,, 00:15   Externe
4196 0
Foto: ruvr.ru
Una dintre temele principale din presa europeană a fost în aceste zile refuzul Comisiei Europene de a înregistra acţiunea împotriva încheierii acordului de liber schimb între UE şi SUA, numit oficial Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) şi împotriva acordului similar cu Canada – CETA.

După cum s-a anunţat, preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat pentru prima dată intenţia de a semna un acord de liber schimb între UE şi SUA în februarie 2013. Negocierile oficiale au început în iulie 2013. Au avut loc deja şase runde de negocieri. A şaptea rundă urmează să aibă loc la sfîrşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie anul curent, la Washington. Bruxelles-ul şi Washingtonul speră cu ajutorul respectivului acord să dea un nou impuls dezvoltării economiei celor două mari regiuni ale planetei, întrucît el prevede înlăturarea barierelor comerciale şi vamale, de asemenea stabilirea unor norme şi standarde unice de producţie.

Liderul american a promis să pregătească tranzacţia globală în spiritul „onestităţii şi transparenţei”. Însă toate negocierile s-au desfăşurat cu uşile închise. Poate că n-ar fi fost nicio problemă dacă de participanţii europeni nu s-ar fi ascuns procesul însuşi de pregătire a textului acordului.

Aliatul atlantic le-a permis deputaţilor europeni doar să arunce o privire asupra unor puncte din acord, asupra cărora s-a convenit deja. În timpul lecturii a fost interzisă folosirea oricăror mijloace de înregistrare sau fotografiere, iar cele citite trebuie ţinute în mare secret.

Îndoielile pe malul european al Atlanticului au început să se amplifice şi mai mult pe măsura familiarizării cu unele prevederi din viitorul acord. Între altele, au apărut temeri că pieţele europene vor fi invadate de carne de animale clonate sau hrănite cu hormoni şi de produse modificate genetic. În conformitate cu dispoziţiile proiectului privind protejarea investiţiilor, profită din nou concernele americane.

Plecînd de la cele enunţate, asociaţia alcătuită din 250 de organizaţii non-guvernamentale şi mişcări politice a anunţat, recent, acţiunea sub deviza: „Stop acordului TTIP!”. Pentru înregistrarea iniţiativei este necesar un milion de semnături din cel puţin 7 ţări. Potrivit site-ului EurActiv, la acţiune participă reprezentanţi din 21 de ţări şi doar în Germania s-au adunat deja peste 700 de mii de semnături. Însă, în pofida acestui fapt, Comisia Europeană a refuzat să înregistreze iniţiativa, argumentînd decizia prin anumite discrepanţe juridice formale, printre care imposibilitatea de a înregistra o iniţiativă „cu caracter negativ”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?