X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Scoția se pregătește să voteze în favoarea independenței sale

16 sep. 2014,, 18:15   Externe
3704 1
Foto: ruvr.ru
După cum reiese din sondaje, mai mult de 4 milioane de scoțieni vor participa la referendumul privind independența Scoției.

Dacă se va ține cont de faptul că în Scoția sînt înregistrați 4,3 milioane de alegători din 5,3 de milioane de locuitori, este clar că la referendum va participa un număr record de alegători. Potrivit celor mai recente sondaje, numărul susținătorilor „divorțului” este aproape egal cu numărul susținătorilor uniunii.

Atunci, cînd în urmă cu cîțiva ani, premierul David Cameron a acceptat votarea cu privire la separarea celților din Scoția, el probabil că nu a presupus cu ce se va încheia acest lucru. Partidul nu poate uita nici pînă în prezent o astfel de miopie.

În ultimele două săptămîni, în Scoția au fost precipitați toți liderii conservatorilor, laburiștilor și liberalilor. Edinburgh, dacă va rămîne „acasă”, a primit atîtea promisiuni cum n-a mai primit din timpul uniunii din 1707. Este vorba despre libertăți fără precedent de impozitare, independența Parlamentului, legi proprii, distribuirea beneficiilor sociale. Liberalii au promis să anuleze Actul de unire și să ofere Scoției un statut federal.

Din anul 1945, 142 de țări au dobîndit independența și nu-mi amintesc ca vreuna din ele să regrete, a declarat răspunzînd premierului britanic, ministrul și liderul Partidului Național din Scoția, Alex Salmond.

„Scoția se află în pragul unei decizii istorice și la ea se uită întreaga lume. Scoția va spune joi „Da” independenței. Scoția va vota „Pentru” deoarece pe nimeni nu pot înșela promisiunile întîrziate privind o autonomie mai mare și amenințările legate de aceasta și intimidarea din partea Westminster”.

În același timp, scoțienii nu sînt cei mai disperați rebeli de pe continent. La începutul anului curent, pe toți i-au întrecut catalanii din Spania. În luna ianuarie, Parlamentul Cataloniei a anunțat regiunea „subiect suveran din punct de vedere politic și juridic în componența Spaniei”. Barcelona se pregătește să desfășoare un referendum în problema secesiunii de Spania în luna noiembrie.

Cel mai interesant este faptul că Londra și Washingtonului evită cu stăruință să-i numească pe scoțieni separatiști. Pentru ca nu cumva să nu fie observate paralele cu dorința populației de limba rusă din Donețk și Lugansk de a obține respectarea propriilor drepturi privind limba maternă și suveranitatea. Casa Albă a făcut o declarație specială cu privire la acest referendum. „Aceasta decizie trebuie să fie adoptată de poporul scoțian. Evident, noi vom respecta decizia fiecărui scoțian”. De ce Londra și Washingtonul privează pe locuitorii Donețkului și Luganskului de acest drept și chiar mai mult susțin bombardamentele asupra orașelor și satelor din sud-estul Ucrainei și nimeni nu s-a deranjat să explice acest lucru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?