Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Lupu consideră că Moldova este obligată să respecte principiul neutralității

16 sep. 2014,, 15:45   Politică
2989 4
Foto: noi.md
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, consideră că "Republica Moldova este obligată să respecte principiul de neutralitate constituţională pentru a păstra stabilitatea în ţară". Această opinie a fost exprimată de Marian Lupu marţi, în cadrul celui de-al doilea Forum anual de dezbateri pe integrarea europeană a Moldovei, relatează agenţia "Infotag".

"În prezent au loc numeroase discuţii la acest capitol. Evident, noi trebuie să avem grijă de menţinerea securităţii ţării. În acelaşi timp, principiul de neutralitate este unul extrem de important atît pentru garantarea securităţii, cît şi pentru menţinerea stabilităţii interne. Nu trebuie să neglijăm faptul că în societate există diverse opinii la acest subiect", a spus liderul PDM.

El a amintit că principiul de neutralitate este stabilit în Constituţie şi acesta nu poate fi modificat chiar şi cu voturile majorităţii constituţionale.

"Acest lucru poate fi făcut doar în cadrul unui referendum şi în condiţii foarte dure. Acum nu este momentul potrivit pentru astfel de discuţii, deşi erau propuneri pentru organizarea unui referendum în cadrul alegerilor din 30 noiembrie. Acest lucru nu trebuie făcut acum, pentru că alegerile din noiembrie sînt foarte importante şi trebuie să ne concentrăm atenţia asupra lor", a accentuat Lupu.

În opinia lui, renunţarea la neutralitate poate conduce la dislocarea în Moldova a bazelor militare NATO, aşa cum s-a întîmplat în Kîrgîzstan.

"În aceste condiţii, militarii ruşi nu vor părăsi Moldova niciodată, iar acest teritoriu riscă să devină epicentrul unei confruntări dintre două puteri. Noi nu avem nevoie de aşa ceva", a spus Lupu.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a menţionat că "chestiunea privind renunţarea la neutralitate nu este abordată de nimeni şi acest lucru nu este condiţionat de aderarea la UE".

"Problema poate fi discutată şi examinată. Însă decizia finală trebuie luată doar respectînd cu stricteţe legislaţia, în cadrul unui referendum naţional", a spus Gherman.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?