Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rubla rusească, la un nou minim record din cauza sancțiunilor impuse de UE și SUA

16 sep. 2014,, 08:20   Externe
6254 6
Foto: tsn.ua
Pentru a doua zi la rînd, moneda rusească a atins, vineri, un nou minim record în raport cu dolarul american, afectată de înăsprirea sancțiunilor europene și americane care vizează în special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflată în pragul recesiunii, transmite AFP.

La scurt timp de la debutul tranzacțiilor la bursa de la Moscova, dolarul american a urcat pînă la un nou nivel record de 37,72 de ruble, depășind precedentul record de 37,51 ruble înregistrat joi. Rubla s-a depreciat și în raport cu moneda euro, pînă la valoarea de 48,74 ruble, dar rămîne sub nivelul înregistrat în primăvară.

De asemenea, principalii indici ai bursei de la Moscova înregistrau scăderi. Indicele Micex era în scădere cu 0,10%, iar indicele RTS era în scădere cu 0,51%.

Analiștii de la VTB Capital au explicat această scădere a rublei rusești prin înăsprirea sancțiunilor occidentale, dar și prin scăderea cotației barilului de petrol, care la Londra a atins cea mai scăzută valoare din luna aprilie 2013. Ieftinirea petrolului afectează moneda rusească deoarece hidrocarburile reprezintă două treimi din exporturile Rusiei și asigură majoritatea veniturilor la buget.

Vineri, au intrat în vigoare un nou set de sancțiuni europene care vizează companiile petroliere, de apărare și băncile rusești. Cele 28 de guverne din UE au căzut de acord să restrîngă accesul companiilor rusești la piețele de capital. Firmele petroliere rusești Rosneft și Transneft, dar și producătorul de gaze naturale Gazprom, vor fi afectate de noile sancțiuni. De asemenea, alte 24 de personalități rusești și ucrainene au fost incluse pe lista persoanelor cu interdicție de călătorie în UE.
Simultan, președintele american Barack Obama a anunțat, joi, instituirea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, în sectoarele financiar, energetic și în cel al apărării, ca răspuns la 'actele ilegale' ale Moscovei în Ucraina.

''Astăzi, ne alăturăm sancțiunilor Uniunii Europene, anunțînd că ne vom intensifica sancțiunile'', a declarat Obama într-un comunicat, precizînd că detalii ale acestor noi măsuri vor fi anunțate în cursul zilei de vineri.

Sancțiunile introduse deja de Uniunea Europeană și SUA au provocat o fugă masivă a capitalurilor și au agravat starea economiei rusești, aflată în prag de recesiune. În reacție, Moscova a decretat un embargou pentru majoritatea produselor alimentare provenite din țările care au introdus sancțiuni, ceea ce a provocat o creștere semnificativă a inflației în Rusia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?