X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Țăranu: Realegerea lui Ghimpu în fruntea PL va slăbi electoratul

15 sep. 2014,, 11:39   Politică
2905 0
Foto: noi.md
Dezideratul aderării Republicii Moldova la NATO a fost inclus în programul politic al Partidului Liberal cu scopul de a mobiliza electoratul formațiunii în preajma alegerilor. Opinia aparține analistului politic Anatol Țăranu și a fost exprimată pentru NOI.md.

Expertul a ținut să precizeze că, în afara unor partide extraparlamentare, PL este prima formațiune parlamentară care declară deschis drept obiectiv aderarea la NATO. În opinia lui Anatol Țăranu, noul demers al liberalilor le poate aduce avantaje și îi poate defavoriza în același timp.

„Asta s-a întîmplat datorită unei măsurări foarte precise a segmentului electoral al PL. Liberalii sînt de părere că astfel acest segment va fi mobilizat în preajma alegerilor. Totuși, eșichierul politic care susține acest demers nu este atît de numeros și nu reprezintă poziția majorității alegătorilor. Din acest punct de vedere, PL nu poate să pretindă a fi un partid care va domina scena politică”, a specificat Țăranu.

În ceea ce privește realegerea lui Mihai Ghimpu în funcția de președinte al PL, analistul opinează că numele politicianului se asociază cu sciziunea produsă anterior în cadrul partidului și, din acest considerent, formațiunea ar fi avut nevoie de o forță nouă la conducere. Mai mult, politologul este de părere că menținerea unora și acelorași lideri în fruntea partidelor este o practică obișnuită în politica moldovenească. „Partidele sînt create de lideri, pentru lideri”, punctează Țăranu.

„Atît timp cît îi va permite condiția fizică, Ghimpu nu va ceda conducerea PL. Realegerea lui în fruntea partidului va duce la slăbirea potențialului electorat. Scindarea dramatică care s-a produs în interiorul PL a avut loc sub conducerea lui Ghimpu. Iată de ce schimbarea liderului ar fi adus elementul coagulant în cadrul partidului”, a explicat Țăranu.

Amintim că în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a fost reales la conducerea PL cu votul majorității delegaților. Totodată, liberalii au adoptat o rezoluție prin care își propun să revizuiască principiul constituţional de neutralitate al Republicii Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?