X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Acidofilii vor demonstra dacă există sau nu viaţă pe Marte

13 sep. 2014,, 15:30   Ştiinţă şi IT
5468 1
Foto: kingremedies.com
Microbiologii din Tomsk se vor ocupa cu studierea microorganismelor rezistente la mediul acid – acidofilii.

Acidofilii ajută la extragerea din apele industriale a metalelor şi chiar pot răspunde la întrebarea dacă există viaţă pe Marte, consideră cercetătorii de la Universitatea de Stat din Tomsk.

Acidofilii pot supravieţui chiar şi în acid sulfuric. În orice caz, în apele de lîngă complexe miniere, care sînt acide, se simt destul de confortabil. Oamenii de ştiinţă vor să pună acidofilii în slujba biotehnologiei. În principal, să extragă cu ajutorul lor metalele grele din deşeurile industriale, a declarat pentru Vocea Rusiei Anna Gherasimciuk, colaborator ştiinţific la Universitatea din Tomsk.

„Este interesant să înţelegem cum supravieţuiesc acolo, cum se adaptează – genetic şi fiziologic. În plus, astfel de microorganisme se pot folosi în diferite biotehnologii şi în ingineria genetică pentru curăţarea ecosistemelor, care au o concentraţie ridicată de metale grele”.

Întrebarea este cum se pot găsi microorganismele adecvate? Ele trebuie cumva separate de celelalte microorganisme. Poate ajuta descifrarea genomului, lucru de care se vor ocupa cercetătorii de la Centrul Bioinginerie. După aceea vor începe să lucreze microbiologii din Tomsk, care vor depista acidofilul necesar. „În plus, pe viitor, cunoscînd genomul microorganismului, el poate fi îmbunătăţit prin metode de inginerie genetică”, spun specialiştii. De asemenea, ei cred că acidofilii vor putea, în sfîrşit, răspunde la întrebarea: există sau nu viaţă pe Marte? S-a dovedit că pe Planeta Roşie sînt temperaturi extrem de scăzute şi un mediu foarte acid. Dar dacă pe Terra în aceste condiţii există viaţă, de ce nu ar exista şi pe Marte?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?