Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Poisik: Turcia va sufoca în îmbrățișări prietenești producția industrială rămasă în Moldova (VIDEO)

13 sep. 2014,, 15:00   Economie
6215 5
Foto: noi.md
„Turcia și-a deschis larg porțile piețelor sale pentru mărfurile moldovenești, însă, fără a uita, totodată, să-și protejeze nesfios piețele lor prin cote de zero și taxe mari pentru producția noastră”, a declarat pentru NOI.md, doctorul în economie, colaboratorul științific principal al Institutului Național de Studii Economiei a AȘM, Mihail Poisik.

Interlocutorul a amintit că „anularea taxelor vamale cu UE le va aduce exportatorilor de acolo pînă la 100 mil. euro pe an, fapt ce nu se compară cu nici un grant european pentru Moldova. Același lucru se referă și la Turcia”.

„Nu trebuie să uităm și despre disbalanța de 5-7 ori a comerțului nostru bilateral, care desigur nu este în favoarea noastră. Pe mine, deși puțin, dar totuși mă liniștește faptul că unele măsuri restrictive la importul fructelor și legumelor din Turcia în Moldova rămîn în vigoare pentru perioada de vară. Totodată, anularea taxelor pentru perioada de iarnă va distruge serele noastre”, a continuat expertul.

În opinia lui, „o altă problemă principală constă în lista mărfurilor pe care noi le putem exporta pe piața turcească. Aceasta este limitată de materia primă primitivă, de cereale, floarea soarelui, producția in lohn din materia primă din Turcia, metal uzat. Adică, producție cu valoarea adăugată joasă”.

„Totodată, Turcia și-a închis dur și fără compromisuri piața pentru zahărul și mierea moldovenească, acceptînd amabil la cota zero importul a 7 mii tone de vin și 500 tone de carne de porc. Putem exporta și mai mult, desigur, ba chiar și carne de porc procesată, dar cu o taxă de 200 la sută”, a precizat economistul.
,
„Noi însă alergăm, cu ochii închiși, pe piețele libere, deschizînd piața noastră vraiște – grebla noastră e mereu cu noi. Uitînd, dar poate că nu, cu un anumit scop, care nu e deloc în interes de stat, că producătorii noștri și așa se află în impas. Iar cînd ne vor invada mărfurile din Turcia, acestea vor distruge și producția industrială rămasă”, a conchis Poisik.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?