X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Lazăr: Moldova are nevoie de un „Plan Marshall” (VIDEO)

12 sep. 2014,, 16:30   Economie
4470 6
Foto: noi.md
«Sectorul privat din Republica Moldova are nevoie de un „Plan Marshall” pentru susţinerea competitivităţii mărfurilor moldoveneşti la noile realităţi geo-economice», a declarat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, relatează NOI.md.

După semnarea Acordului de liber schimb cu Turcia, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a organizat o întîlnire de afaceri a miniştrilor economiei din Republica Moldova şi Turcia, la care au participat oameni de afaceri din ambele ţări.

«În noile condiţii, atunci cînd mărfurile şi serviciile moldoveneşti descoperă noi pieţe şi oportunităţi, apar în mod natural şi noi provocări. Schimbările structurale în economia ţării ar trebui să fie susţinute de un program cuprinzător şi consultaţii financiare asemenea Planului Marshall», a accentuat ex-ministrul.

Republica Moldova nu a fost invitată să adere la Uniunea Euroasiatică, însa se integrează organic în axa economico-comercială Turcia – UE, ceea ce deschide accesul mărfurilor moldoveneşti pe pieţele din aceste ţări, iar prin acestea – pe pieţele deocamdată necunoscute pentru businessul din Moldova, cum ar fi cea asiatică sau din Africa de Nord.

«Producătorii de mărfuri din Republica Moldova au mari speranţe vizavi de piaţa turcă, deoarece această ţară realizează cu succes şi consecvent o politică industrială eficientă şi, prin urmare, următoarea etapă în extinderea relaţiilor dintre ţările noaste după semnarea Acordului de liber schimb va deveni o cooperare industrială mai profundă, precum şi concentrarea pe pieţele terţe», este convins Lazăr.

În cadrul întrevederii, preşedintele Camerei de Comerţ și Industrie a invitat operatorii economici turci care deja activează pe piaţa Republicii Moldova să participe cu un stand comun la Expoziţia Naţională „Fabricat în Moldova” în 2015, pentru a demonstra exemple reuşite de cooperare între capitalul turcesc şi cel din Republica Moldova.

La rîndul său, ministrul Economiei al Republicii Turcia, Nihat Zeybekci, şi-a exprimat speranţa că după semnarea Acordului de liber schimb între cele două ţări, volumului schimburilor comerciale se va dubla pînă la sfîrşitul anului 2015, ajungînd la un miliard de dolari. Oficialul şi-a exprimat sprijinul deschis pentru investiţiile turceşti în proiectele de infrastructură în Republica Moldova, prin intermediul băncii de export-import a Turciei «Eximbank», precum şi participarea companiilor moldoveneşti la proiecte de afaceri şi expoziţii în Turcia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?