Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Care va fi noua politică a UE?

3 sep. 2014,, 00:30   Externe
3235 0
Foto : ruvr.ru
În Uniunea Europeană au avut loc noi numiri în funcţie. Întrucît nu s-a reuşit alegerea noului şef al Consiliului European şi a Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe înainte de a începe vacanţa de vară, s-a făcut acest lucru înainte începerii sesiunii de toamnă.

Locul lui Herman Van Rompuy va fi ocupat de premierul polonez, Donald Tusk, iar şefa MAE italian, Federica Mogherini, a fost aleasă în postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe în locul lui Catherine Ashton.

Poziţia lui Tusk faţă de viitorul Uniunii Europene este asemănătoare cu poziţia lui Jean-Claude Juncker, ales în iulie preşedinte al Comisiei Europene. Juncker, potrivit premierului britanic, David Cameron, „politician al anilor 80” este unul dintre ideologii Uniunii Europene, iniţiatorul Tratatului de la Maastricht. Donald Tusk este cunoscut în Europa drept un politician pragmatic. Noul şef al Consiliului European a declarat că intenţionează să desfăşoare în această toamnă summit-uri neplanificate ale Zonei Euro cu privire la situaţia macrofinanciară, de asemenea un summit al UE privind activizarea dezvoltării economiei în Europa şi combaterea şomajului.

Astfel, el a confirmat că intenţionează să caute moduri de rezolvare a două probleme acute din Uniunea Europeană: asigurarea creşterii economice după o lungă perioadă de stagnare şi combaterea şomajului. Printre principalele problemele pe care UE trebuie să le rezolve în viitorul apropiat, Tusk a menţionat reglementarea conflictelor în regiunile învecinate cu UE, inclusiv în Ucraina, poziţionarea Marii Britanii în UE şi reforma uniunii. Polonia, la fel ca şi Marea Britanie, nu face parte din Zona Euro şi se poate presupune că Tusk va ţine cont de problemele ţărilor care încă nu folosesc euro ca valută de bază atunci cînd se va ajunge la problema asigurării integrităţii pieţei unice.

Federica Mogherini, aleasă în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, este din partidul socialist şi duce o politică moderată şi destul de loială faţă de Rusia. Faptul că la cîrma UE se vor afla trei politicieni din diferite generaţii şi grupuri politice echilibrează politica UE, consideră Sonia Piedrafita, expert în politica externă.

„Nu cred că noua politică a UE va fi preponderent conservatoare. Juncker face parte dintr-un grup politic conservator, la fel ca şi Barroso. El are experienţă de lucru în Uniunea Europeană şi este un politician consecvent. În ce o priveşte pe Federica Mogherini, ea este un politician socialist, membră a unui partid puternic acum în Parlamentul European. De la ea ne putem aştepta la o politică contrară celei conservatoare. Iar sarcina lui Tusk este de a ajunge la un compromis între socialişti şi conservatori. În ansamblu, noua componenţa a UE demonstrează un echilibru între factorii politici, ideologici şi demografici”.

Experţii consideră că noua conducere a UE reprezintă un echilibru între interesele ţărilor mari şi a celor mici, între forţele de dreapta şi cele de stînga, între nord şi sud, între vest şi est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?