Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Estonia dorește baze permanente ale NATO pe teritoriul său

2 sep. 2014,, 16:15   Externe
2741 0
Foto : agerpres.ro
Estonia dorește ca NATO să înființeze baze permanente pe teritoriul său pentru a proteja țara împotriva acțiunilor Rusiei și pentru a risipi îngrijorările potrivit cărora statul baltic ar putea fi următoarea zonă țintă după Ucraina, a declarat marți, la Oslo, președintele estonian Toomas Hendrik, informează Reuters.

Toomas Hendrik a făcut aceste declarații cu prilejul unei deplasări la Oslo și în ajunul unei vizite în Estonia a președintelui american Barack Obama, înaintea summitului NATO de joi și vineri din Țara Galilor.

'Nu ar trebui să existe NATO cu două tipuri de țări: țări cu baze permanente NATO și țări fără baze permanente. Acesta este un semnal greșit transmis potențialului agresor', a mai spus el.

Totuși, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat luni că Alianța Nord-Atlantică va deveni 'mai vizibilă' în statele membre din flancul estic prin constituirea unei forțe avansate care să răspundă rapid amenințărilor, dar, pentru a nu încălca actul fondator Rusia-NATO, nu vor fi constituite baze permanente în aceste țări.

AFP notează că cei 28 de șefi de stat ai țărilor Alianței urmează să adopte la summitul de săptămîna aceasta un plan de reacție (Readiness action plan — RAP), ca răspuns la acțiunile Rusiei în Ucraina, care au determinat unele state din flancul estic al Alianței, precum Romînia, Bulgaria, Polonia sau statele baltice, să se simtă amenințate de Rusia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?