X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Roșca: Piața Moldovei va avea o soartă de neinvidiat

2 sep. 2014,, 10:30   Economie
5093 14
Foto: noi.md
Comentînd intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, politicianul Iurie Roșca l-a comparat cu un meci de box care are loc între doi sportivi din categorii de greutate diferite, relatează NOI.md cu referire la publicația electronică Allmoldova.

„Cu părere de rău, piața Moldovei va avea o soartă de neinvidiat. Economistul coreean Ha-Joon Chang, profesor la Universitatea Cambridge și discipol al laureatului Premiului Nobel Joseph Stiglitz, a făcut o comparație simplă: într-o confruntare dintre un boxer de 120 kg și altul de 60 kg rezultatul este întotdeauna evident. Un singur kilogram deja este o diferență mare, pentru că e vorba despre altă categorie de greutate. În calitate de fost boxer, confirm că totul este anume așa”, a menționat expertul.

Fostul parlamentar este convins că „în economie lucrurile stau la fel: dacă unești o economie puternică și una slabă, prima cîștigă cu siguranță, iar cea de-a doua suferă eșec total”. Este exact cazul nostru. Fuziunea economiei Moldovei cu cea europeană, cum prevăd acordurile de asociere și liber schimb cu UE, vor avea anume un asemenea efect”, consideră politicianul.

„Îmi amintesc cum fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, acum cîteva luni a avut o întrevedere la Chișinău cu omologul său turc. Atunci el a declarat că regimul de comerț liber cu Turcia este în beneficiul oamenilor noștri de afaceri, deoarece vor avea șansa unică de a cuceri piața Turciei cu 80 de milioane de consumatori. Trebuie să fii cu totul naiv sau un nesimțit, pentru a spune așa ceva. Turcia a cucerit cu mărfurile sale jumătate de glob, inclusiv Rusia. Despre ce vorbiți? Nu vă așteptați că și piața UE ne va aștepta cu brațele deschise”, a afirmat cu convingere Iurie Roșca.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?