X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova desecretizează datele pentru cercetarea concurențială

2 sep. 2014,, 08:45   Societate
10966 5
Foto: noi.md
Victor Surugiu

Structurile de stat nu doar ascund o cantitate colosală de informație, dar și creează un volum enorm de date, pe care el vinde și cîștigă bani buni. Însă majoritatea registrelor de stat se formează în baza resurselor publice și ar fi fost logic ca acestea să fie oferite spre utilizare publică. Conform practicii europene, Moldova a pășit pe calea desecretizării parțiale a informației, ce aparține autorităților centrale sau locale. După Serviciul Vamal, un șir de ministere și departamente, și Camera Înregistrării de Stat își desecretizează datele. Din 1 octombrie, vor deveni publice datele despre 150 de mii de întreprinderi înregistrate în Moldova.

Decizia a fost luată la ultima ședința a Consiliului economic de pe lîngă premier. Baza de date din registrul de stat al persoanelor juridice se preconizează a fi plasate pe portalul guvernamental www.date.gov.md. În prezent, această informație poarte fi obținută doar la Camera Înregistrării de Stat, după depunerea cererii și achitarea plății pentru serviciu. În funcție de tipul informației și a termenelor de prezentare a acesteia, costul serviciilor poate varia de la 36 pînă la 540 de lei.

Precum au precizat pentru portalul nostru surse din cadrul Camerei Înregistrării de Stat, în regim online vor fi accesibile un șir de date: informația privind fondatorii, data înregistrării, tipurile de activitatea, precum și adresa juridică și datele de contact ale întreprinderilor. Pentru evitarea abuzurilor, datele deschise nu vor conține informații cu caracter personal. Potrivit datelor preliminare, baza de date deschisă va fi actualizată o dată pe lună. Însă cînd solicitantul va avea nevoie de asemenea informații sau date actuale la momentul dat, atunci el oricum va fi nevoit să apeleze la Camera Înregistrării de Stat.

În opinia reprezentanților Guvernului, deschiderea bazei de date va contribui la creșterea economică, deoarece va ajuta la căutarea clienților, partenerilor de afaceri și investitorilor. Totodată, va spori nivelul de transparență a business-ului: orice doritor va putea vedea ce prezintă un participant sau altul pe piață. Serviciul va prezenta cel mai mare interes, probabil, pentru întreprinzători, care vor avea o nouă sursă de informație, la efectuarea cercetării concurențiale.

Acest termen a apărut în Occident recent și presupune colectarea și analiza informației despre piețe și servicii, clienți, contragenți, concurenți și tehnologii, necesare pentru desfășurarea cu succes a afacerilor. Cea mai mare parte a acestei informații se conține în sursele deschise și în bazele de date specializate, accesibile pe Internet. Cu ajutorul acesteia, sînt identificate mai simplu oportunitățile de afaceri și gestionate riscurile. Spre exemplu, la o abordare profesionistă, pot fi obținute avertizări timpurii privind apariția unui nou concurent, sau unui nou canal de distribuție, pot fi obținute beneficii în urma fuziunilor sau absorbțiilor etc.
Totodată, va fi ușurată munca jurnaliștilor, cercetătorilor, analiștilor și altor specialiști. Or să găsești astăzi informație deschisă despre întreprinderi devine tot mai dificil, fapt ce poate fi probat prin căutarea pe Internet a informațiilor. Motoarele de căutare face față unor cereri unice și simple, dar cînd domeniul de căutare este complicat, extins sau, dimpotrivă, îngust, atunci cel mai probabil el va oferi o mulțime de linkuri inutile, sau chiar nu va găsi nimic. Motorul de căutare nu face diferență între informațiile importante și cele mai puțin importante, nu vede, spre exemplu, bazele de date.

„în ultimii ani, în toată lumea apar tot mai multe cerințe față de raportarea publică și transparența activității persoanelor juridice, în special, a companiilor pe acțiuni, -comentează surse din cadrul Institutului politicii informaționale– Moldova nu este o excepție, iar deschiderea bazelor de date cu întreprinderile înregistrate – este un pas așteptat și firesc. E altă întrebare că la desecretizarea datelor trebuie asigurată confidențialitate informației cu caracter personal.

Autoritățile multor țări au drept scop astăzi deschiderea bazelor de date. În Uniunea Europeană se creează cerințe normative pentru procedura de desecretizare a datelor, aflate în instituțiile UE. Guvernul SUA a lansat proiectul de publicare a datelor încă în anul 2011. Desigur, există și multe alte țări. Experții internaționali, vorbind despre deschiderea datelor, împart țările în trei categorii: novici, înaintași și cei care dau ritmul. În ultimul raport Open Data Economy Moldova este plasată în categoria țărilor înaintașe. Pe de o parte, deschiderea datelor este susținută de stat, pe de alta – mai avem mult de lucru în acest domeniu”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?