X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Roșca: Moldova trebuie să obțină suveranitate economică

1 sep. 2014,, 17:00   Economie
3231 2
Foto: noi.md
Nu poate exista suveranitate politică fără independență economică. Țara trebuie să tindă spre independență economică, nu spre deschidere, a declarat într-un interviu pentru publicația electronică Allmoldova politicianul Iurie Roșca, notează NOI.md.

Fostul deputat în mai multe legislaturi a amintit că „toate statele dezvoltate au început de la protecționismul economic, datorită căruia s-au pus pe picioare. Abia după aceasta ele deschideau piețele unor jucători mai slabi și se lansau acolo cu capital, tehnologii și mărfuri. Este o expansiune a perioadei moderne și se numește „neocolonialism”.

În calitate de exemplu analistul a amintit că „la începutul anilor 20 ai secolului XX Finlanda era una dintre cele mai sărace țări europene. „Conducerea țării a elaborat un plan strategic de dezvoltare. Finlanda nu are soluri fertile, resurse naturale, agricultură. Ce au întreprins guvernanții? Au închis piața. Pînă în anul 1987 piața Finlandei a fost sub lacăt. Cota investitorilor străini în oricare companie finlandeză nu putea depăși 20%, iar doritorii de a participa la businessul din Finlanda trebuiau să îndeplinească un șir de condiții deloc simple: să instruiască personalul, să asigure o nișă pe piețele externe pentru vînzarea mărfurilor și serviciilor și multe altele. A fost un experiment dificil”, a precizat politicianul.

În opinia lui Roșca, Moldova nu trebuie să se avînte în atragerea nechibzuită a capitalului străin.

„Credeți-mă, daca țara va începe să se pună pe picioare, capitalul va veni. Companiile transnaționale mereu se confruntă cu problema investirii banilor. Multe dintre țările dezvoltate s-au ridicat datorită protecționismului. În același timp, toate statele care au urmat cu ochii închiși sfaturile FMI și ale Școlii de la Chicago, dominantă în gîndirea economică a Occidentului, nu s-au ales cu nimic.

„Autoritățile Moldovei trebuie să revadă condițiile de cooperare cu instituțiile financiar-creditare străine. Moldova trebuie să-și revizuiască statutul în OMC. Noi privim la participarea țării noastre în această organizație ca la un adevăr incontestabil”, este convins Roșca.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?