X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ministerul rus de Externe a comentat incidentul cu avionul lui Șoigu

30 aug. 2014,, 02:03   Externe
8075 15
Foto: ntv.ru
Polonia a refuzat vineri să acorde drept de survol unui avion la bordul căruia se afla ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Aeronava se întorcea din Slovacia, unde ministrul avusese o vizită oficială, anunță Ria Novosti, citată de Reuters.

MAE al FR a calificat incidentul ca o încălcare gravă a normelor și eticii de comunicare interstatală. "Astfel de acțiuni nu pot fi calificate altfel decît ca o încălcare gravă a normelor și eticii de comunicare interstatală și în contextul celebrării în Slovacia - ca o blasfemie față de memoria istorică și realizările celor care au salvat Europa de fascism", - a declarat Vladimir Titov, prim-viceministru al Afacerilor Externe a Rusiei.

Incidentul a avut loc vineri. Ministrul rus al Apărării se afla într-o vizită oficială în Slovacia, unde a luat parte la ceremonia de deschidere a expoziției "Victoria", dedicată aniversării a 70 de ani de la Insurecția națională slovacă. După acest eveniment, Serghei Șoigu a plecat la Moscova, dar Polonia a refuzat să acorde drept de survol deasupra teritoriului său, motiv pentru care șeful ministerului rus al Apărării a revenit la Bratislava.

După cum informează "Interfax", în acest moment, autoritățile poloneze au permis avionului lui Serghei Șoigu să survoleze spațiul aerian al țării.

Presa rusă scrie că zborul de întoarcere a fost operat sub un indicativ militar, deși la sosire același aparat Tu-154, cu ministrul la bord, avusese indicativ civil.

Polonezii acordaseră drept de survol pentru un zbor civil, nu pentru unul militar, și nu i-au permis lui Șoigu sa treaca, pînă nu și-a schimbat înapoi indicativul.

In cele din urmă, după schimbarea acestuia, aeronava a obținut dreptul de a survola spațiul aerian polonez, afirmă Russia Today.

" Noi sperăm că situația din Ucraina va fi rezolvată într-un spirit de dialog și pe baza întîlnirilor care au avut loc la Minsk și că nu se vor face pași provocatori", - a declarat Stefan Dyuzharrik, purtătorul de cuvînt al secretarului general al ONU.

Un incident similar a avut loc în luna mai, cînd vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, se întorcea la Moscova din R. Moldova. Atunci, Ucraina și România au închis spațiul său aerian, din care cauză Rogozin a fost nevoit să se întoarcă în Rusia cu o cursă obișnuită.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?