X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

O veche prietenie care îngrijorează Occidentul - The Times

30 aug. 2014,, 01:18   Externe
7005 9
Foto : ursa-tm.ru
Jurnalistul Times, Roger Boyes, recomandă Occidentului să bage zîzanie între Rusia și China. Totodată se poate miza pe antipatia Beijingului față de politica riscantă, relatează InoPressa.

Punctul de plecare al raționamentului lui Boyes au devenit calculele profesorului Artem Lukin, potrivit cărora China, dacă va aloca sume "cu două cifre" pentru apărarea, după douăzeci de ani va egala potențialul militar al SUA și Japoniei în Asia de Est, după care în 2034 va începe al trelea război mondial. Potrivit lui Lukin, în procesul pregătirii pentru confruntarea cu SUA, China va trebui să rezolve o serie de probleme secundare, cum ar fi limitarea dependenței de piețele occidentale, stabilirea canalelor terestre de aprovizionare cu materie primă, găsirea de aliați influenți, iar acest lucru o împinge la apropierea de Rusia.

"Diplomația occidentală ar trebui să întoarcă în avantajul său fiecare dintre contradicțiile existente între ele, - scrie Boyes. - Relația lor a fost întotdeauna complicată, plină de mîndrie rănită și trădare ... A trage aceste două țări gigant în direcții diferite a fost o prioritate a Occidentului în timpul războiului rece și acum, cînd Vladimir Putin refuză țării sale un viitor european, aceasta ar trebui să devină din nou un punct firesc de aplicare a rforturilor pentru politicienii noștri. Izolarea lui Putin, susținerea oricărui înlocuitor credibil și purtător de stabilitate, deschiderea Chinei – iată direcția care trebuie urmată".

"Rusia, cu care China dezvoltă relații de parteneriat din ce în ce mai strînse, oferă Chinei impresia că există o alternativă eurasiatică lumii conduse de Washington. Putin este opusul lui Mihail Gorbaciov, care în China este considerat un lider slab, care a admis colapsul Uniunii Sovietice, economiei sovietice și Partidului Comunist. În același timp, Putin este un aventurier care disprețuiește dreptul internațional", - se spune în articol.

Anume acest ultim fapt poate fi folosit ca un instrument de presiune asupra Chinei, consideră Boyes: "Creatorii politicii occidentale trebuie să convingă conducerea chineză care nu agrează riscul, că alianța cu liderul de la Kremlin implică aprobarea strategiei balansării pe marginea prăpăstiei, o periculoasă luptă".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?