Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

„Locomotiva” Uniunii Europene îşi încetineşte mersul

29 aug. 2014,, 01:20   Externe
5895 2
Foto : ruvr.ru
Cea mai dezvoltată economie a Uniunii Europene –economia germană – are tot mai multe probleme. Datele publicate pe 25 august atestă reducerea considerabilă în ţară, în luna august, a indicelui climatului de afaceri.

Această situaţie poate agrava şi mai mult situaţia în Uniunea Europeană.

Estimat de experţii de la Institutul german IFO, indicele este foarte important din punctul de vedere al înţelegerii proceselor financiare şi economice în UE. Pe baza dinamicii indicelui climatului de afaceri nu doar să fac prognoze, ci şi se încheie acorduri concrete şi chiar se iau decizii politice. Tocmai de aceea scăderea acestui indice în august deja a avut efecte negative la Berlin şi Bruxelles. Amploarea acestui declin a depăşit cu mult cele mai pesimiste prognoze. Experţii de la serviciul Dow Jones Newswires au preconizat reducerea indicelui climatului de afaceri pînă la 107.0 puncte de la 108.0 puncte în iulie. Însă reducerea reală s-a dovedit a fi mult mai scăzută – 106.3 puncte.

De asemenea, în al doilea trimestru al acestui an s-a înregistrat reducerea per ansamblu a economiei germane cu 0,2% din PIB. Analiştii germani consideră că declinul economic şi reducerea indicelui climatului de afaceri au legătură directă cu „războiul sancţiunilor”, declanşat în Europa. Introducerea de către Bruxelles de sancţiuni împotriva Rusiei s-a întors ca un bumerang asupra Europei, necruţînd nici Italia, nici Franţa, nici Germania. În aceste trei economii importante din UE s-au înregistrat în ultimele săptămîni tendinţe asemănătoare. „O recesiune tehnică” s-a înregistrat în Italia, iar Franţa demonstrează în ultimele două trimestre creştere zero. Iar acum sunt probleme în Germania. Iar în aceste condiţii este de înţeles nemulţumirea oamenilor de afaceri faţă de „războiul sancţiunilor” cu Rusia, a declarat într-un interviu pentru Vocea Rusiei Dmitri Abzalov, vicepreşedintele Centrului rus de Comunicaţii Strategice.

„Fireşte, trebuie să ţinem cont de faptul că firmelor şi băncilor le este foarte dificil să lupte împotriva unor decizii politice. Cu toate acestea, tocmai mediul de afaceri european este acum partener al Rusiei. El are resurse politice importante şi sprijinul societăţii”.

Situaţia economică din Uniunea Europeană pare şi mai dramatică în comparaţie cu economia americană. Acolo indicele economic evaluat de organizaţia Conference Board a crescut în iulie cu 0,9%, cel mai mare din luna martie.
Concluzia care se trage din aceste comparaţii este una: sancţiunile antiruseşti impuse Bruxelles-ului de Washington lovesc economia europeană, creînd şi consolidînd avantaje competitive pentru SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?