X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce se poate aştepta de la summit-ul NATO de la Cardiff?

29 aug. 2014,, 00:46   Externe
4935 6
Foto : ruvr.ru
Cu o săptămînă înainte de summit-ul NATO de la Cardiff de pe 4-5 septembrie, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a anunţat că Alianţa intenţionează să pedepsească Rusia pentru „comportamentul ei anti-ucrainean”.

Summit-ul NATO de la Cardiff va fi ultimul pentru Anders Fogh Rasmussen. Pe 1 octombrie el va fi înlocuit în postul de secretar general al NATO de fostul premier norvegian, Jens Stoltenberg.

Anders Fogh Rasmussen este al 12-lea şef al NATO, care a fost creată în anul 1949. Pînă la Rasmussen, acest post a fost ocupat de diferiţi politicieni din diferite ţări. Nu se poate spune că unii din ei au dat dovadă de multă simpatie faţă de URSS sau Rusia. Însă, chiar şi dacă toţi predecesorii lui Rasmussen vor fi luaţi împreună, la sediul NATO de la Bruxelles nu au fost concentrate atîta rusofobie şi falsuri despre poziţia Moscovei.

Tocmai Rasmussen vorbeşte foarte activ despre teza privind „agresiunea rusească” în Europa. Potrivit lui Rasmussen, o parte din ea a fost convoiul umanitar rusesc în Ucraina.

Ceea ce are loc astăzi în conducerea NATO este o adevărată isterie antirusească, spune expertul militar Igor Korotcenko. Deja este clar că evenimentele din Ucraina sunt o anumită linie, care a împărţit relaţiile noastre cu Occidentul în „înainte” şi „după” criza ucraineană. Dacă „înainte” unii mai aveau iluzii în ce priveşte faptul că parteneriatul cu Occidentul şi NATO va da dividende palpabile Rusiei, acum nu mai există asemenea iluzii, consideră Igor Korotcenko.

„Indiferent de prudenţa şi reţinerea care a fost demonstrată de conducerea rusească vedem că SUA şi NATO continuă să crească potenţialul lor militar în jurul Rusiei, debarasîndu-se de înţelegerile pe care noi le-am avut cu NATO, de care nu mai au nevoie. Ambiguitatea formulărilor acestor înţelegeri provoca şi mai înainte dubii, iar acum vedem că aceste înţelegeri pur şi simplu nu sunt îndeplinite”.

În prezent, în favoarea creării unor noi baze militare în Europa de Est se declară SUA, Marea Britanie, Polonia şi ţările baltice. Împotrivă sunt Germania, Franţa, Italia, Spania şi Grecia. Aşadar, cel mai degrabă în Wales, NATO va examina mecanismul amplasării unor noi baze fără trupe, însă cu depozite şi infrastructură în Polonia, pentru a putea trimite operativ trupele NATO în cazul unor „situaţii periculoase”.

Experţii ruşi spun că aceste probleme sunt studiate în NATO de mult timp. La fel ca şi răspunsurile Rusiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?