X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE l-a subestimat puternic pe Putin - Der Standard

29 aug. 2014,, 00:16   Externe
13028 26
Foto : trends.md
Der Standard a publicat un interviu cu colaboratorul Centrului pentru Studii de Securitate pe lîngă Școala Tehnică Superioară din Zurich, Christian Nuenlist. "În momentul de față nicio soluție politică, care ar permite ambelor părți să salveze aparențele, nu transpare", - a comentat Nuenlist starea conflictului ucrainean în ajunul întîlnirii dintre Putin și Poroșenko la Minsk, relatează InoPressa.

"În 2013 UE a evaluat complet greșit importanța Ucrainei pentru conceptul strategic al lui Putin, conform căruia Rusia trebuie să domine Eurasia, - consideră interlocutorul Der Standard. – S-a dovedit că este atît de importantă, încît Putin acceptă riscul războiului, iar Occidentul nu este pregătit pentru așa ceva. Într-o perspectivă mai îndepărtată, însă, se poate întîmpla că Putin va rămîne cu Crimeea, dar va pierde Ucraina de Vest, și posibil cea de Est".

Potrivit lui Nuenlist, în disputa gazelor "Rusia are avantaj, iar cu apropierea iernii poate conta pe un acord pe termen scurt. În ciuda faptului că din septembrie va începe aprovizionarea cu gaze din Slovacia, Ucraina va avea pînă la sfîrșitul anului un deficit de 4-7 miliarde de metri cubi de gaze naturale. UE ar putea ajuta Ucraina să plătească datoriile la gaze în valoare de 1,95 miliarde de dolari, dar Moscova nu va lăsa din mîini de bunăvoie maneta energetică. În calculul prețului la gaze pe termen lung ar putea fi, teoretic, luată în considerare o compensație pentru pierderea Crimeei (s-ar fi numit "teritoriu în schimbul gazelor"), dar din cauza complexității problemei statutului Crimeei nu pare a fi realist", spune expertul.

"De facto, Elveția respectă majoritatea sancțiunilor occidentale, pentru că vrea să evite tranzacțiile fictive", - a spus Nuenlist. El se îndoiește de faptul că Confederația va încerca să profite de sancțiuni pentru a crește exporturile de lapte și legume și a amintit că această țară a oprit deja furnizarea de produse militare în Rusia. În ceea ce privește băncile elvețiene, ele "absolut nu își pot permite să ignore sancțiunile impuse de UE sau Statele Unite ale Americii", a spus expertul. "Declinul exporturilor în Rusia cu 17% în al doilea trimestru al acestui an arată că întreprinderile elvețiene nu au niciun beneficiu de pe urma acestei situații", - a concluzionat Nuenlist.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?