X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Fermierii pot depune cereri pentru compensații pînă pe 10 octombrie

28 aug. 2014,, 07:30   Economie
3740 0
Foto : alfanews.md
Pentru a primi compensaţii de la Guvern, în legătură cu embargoul impus de Rusia, producătorii de mere, prune, roşii şi castraveţi pot depune dosarele pînă pe 10 octombrie, transmite NOI.md.

Actele urmează să fie prezentate la oficiul teritorial al Agenţiei pentru Intervenţii şi plăţi în Agricultură. Pentru a beneficia de ajutor financiar, producătorii de prune timpurii trebuie să reuşească să livreze marfa pentru procesare fabricilor pînă pe 15 septembrie, iar cei care cresc mere de vară şi toamnă, castraveţi şi roşii – pînă pe 30 septembrie. Totodată, Guvernul a majorat cotele pentru care o să ofere compensaţii – 30 de mii de tone de prune, 100 de mii de tone de mere şi 10 mii de tone castraveţi şi roșii. Autorităţile caută soluţii şi pentru susţinerea producătorilor care comercializează mere în stare proaspătă.

„Ne-am dori ca şi o parte din mere care vor fi comercializate şi stare proaspătă, dar la subpreţul de cost la fel să fie compensate pînă la un nivel care nu va depăşi cu 10% preţul de cost. Totul se va face în baza facturilor, în baza documentelor care demonstrează că este producător, că dispune de pomi fructiferi şi de această marfă”, a explicat poziția Guvernului ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit lui Bumacov, aceşti producători vor trebui să prezinte facturi, dar şi acte care demonstrează că dispun de livezi şi marfă. Oficialul a precizat că banii necesari au fost identificaţi, însă nu a precizat sursa de finanţare şi suma totală.

Regulamentul urmează să fie aprobat săptămîna viitoare, după ce vor fi definitivate toate aspectele financiare.

O altă noutate pentru producători este că cantitatea de prune care a fost promisă nu va fi comercializată la fabricile de procesare, de aceea această cantitate va fi adăugată la mere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?