Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Lucinschi: Există numai două lucruri strașnice: foametea și războiul. Restul pot fi depășite

27 aug. 2014,, 14:00   Politică
6090 4
Foto : tribuna.md
Nu există un răspuns fără echivoc în privința la ceea ce am realizat în cei 23 de ani de independență, consideră fostul președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi. „Și asta pentru că statul este creat din nou, ieșind din sistemul vechi care nu mai există”, a menționat Petru Lucinschi într-un interviu acordat NOI.md.

În opinia ex-președintelui, una din principalele probleme care frînează dezvoltarea statului moldovenesc este mentalitatea cetățenilor, care încă nu s-au reorientat în condițiile noi. „Din această cauză soluționarea oricăror probleme ne ține la un anumit nivel primitiv, care se numește consum. Ne-am deprins că cineva trebuie să ne dea totul și că ceva se poate de furat de undeva, de aceea în permanență auzim plîngeri”.

Pe de altă parte, potrivit lui Petru Lucinschi, oamenii încep să conștientizeze că nu le va ajuta nimeni și trebuie să se descurce singuri. „Mă bucură foarte mult acest lucru. În calitate de exemplu îl am pe un consătean de-al meu care a creat o livadă modernă minunată. Omul acoperă livada cu o plasă, îi ajuta pe toți sătenii. Spune însă că nu are cine să muncească, lumea bea, calificarea e foarte joasă, dar vor să cîștige ca în Occident. Lumea care mai lucra cumva a plecat peste hotare.

În aceasta și constă contradicția. Pe de o parte, oamenii sînt pasivi și nemulțumiți de situație, pe de altă parte, au apărut puncte de creștere care inspiră încredere că totul va fi bine”.

Petru Lucinschi consideră că toate problemele pot fi soluționate, iar aceasta depinde de dorința oamenilor. „De aceea sînt revoltat atunci cînd aud că fermierii din nou se pregătesc pentru acțiuni de protest. Pentru mine există numai două lucruri strașnice: foametea și războiul. Restul pot fi depășite, trebuie doar de căutat soluții”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?