Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Gurbulea: Fostul ministru minte despre legalitate și autobuzele școlare

25 aug. 2014,, 15:29   Politică
5567 7
Foto: vipmagazin.md
„Fostul ministru al Educației Mihail Șleahtițchi poate fi acuzat de management ineficient și neglijență la procurarea autobuzelor școlare”, a declarat pentru NOI.md fostul procuror general al Moldovei Valeriu Gurbulea.

Interlocutorul este ferm convins că „în cadrul tenderelor învingătorul este desemnat deloc întîmplător, or, în „cel mai atractiv preț” propus din start este inclusă o „recompensă” solidă. „Astfel, prețul autobuzului școlar, de exemplu, poate fi de două ori mai mare decît prețul producătorului. Iar participanții la tender care au pierdut propuneau un preț de trei ori mai mare, de aceea fostul ministru minte atunci cînd spune că tenderul a fost transparent și nu e vorba despre niciun fel acte de corupție”, a subliniat expertul.

„În fiecare minister există o direcție de aprovizionare și nu era deloc complicat de găsit producătorii de utilaj sau tehnica necesară și de aflat prețurilor lor. Vă imaginați cîți bani ar fi putut economisi statul? Însă cei care adoptă legi identifică această economie cu pierderile personale, de aceea și se întîmplă așa. Cel care se ocupă de aprovizionare nu poate să meargă la piață și să cumpere, de exemplu, 1 kg de ținte la prețul de 50 de lei, iar instituția pe care o reprezintă este obligată să organizeze un tender și să cumpere ulterior aceste ținte cu 80 de lei”, a menționat Gurbulea.

În opinia fostului procuror general, mult mai convenabil ar de creat pe lîngă Agenția Achiziții Publice o mică secție unde s-ar stoca toată informația cu privire la achzițiile necesare pentru ministere și alte instituții de stat. Angajații acestei secții ar studia lista mărfurilor necesare și ar găsi cele mai avantajoase prețuri și necesitatea în intermediari, chiar și cei mai convenabili, ar dispărea.

„Pînă la urmă, legea prevede organizarea tenderelor, dar nu obligă conducerea să accepte oferta. Șeful instituției are dreptul să refuze la serviciile cîștigătorului concursului, dacă acestea sînt în detrimentul instituției. În schimb, dl Șleahtițchi intenționat sau nu a acceptat rezultatele tenderului, de aceea poate fi acuzat de management ineficient și neglijență”, a conchis Gurbulea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?