X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Banca Mondială va oferi Moldovei peste 30 de milioane de dolari pentru modernizarea sistemului ocrotirii sănătății

23 aug. 2014,, 15:00   Economie
3946 1
Foto: jurnal.md
Banca Mondială va oferi Republicii Moldova un credit în mărime de 30,8 milioane de dolari SUA pentru modernizarea sistemului ocrotirii sănătății, transmite NOI.md. Creditul va fi oferit pe un termen de 25 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani, cu o rată a dobînzii de 1,25% anual, plata de deservire de 0,75% și plata pentru angajament de 0,5%.

Aceste prevederi se conțin în Acordul de finanțare dintre Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare din cadrul grupului Băncii Mondiale, semnat pe 11 iulie 2014, la Chișinău. Guvernul Republicii Moldova a aprobat ratificația documentului respectiv în cadrul ultimii sale ședințe.

Se preconizează că realizarea acestui proiect va reduce riscurile de dezvoltare a bolilor neinfecțioase în Moldova și va spori eficiența serviciilor medicale. Modernizarea sistemului ocrotirii sănătății va fi axată pe două direcții prioritare. Prima direcție prevede acordarea asistenței Guvernului Moldovei pentru depășirea principalelor riscuri și cheltuieli economice legate de bolile neinfecțioase. Accentul va fi pus pe reducerea consumului de tutun și o gestionare mai eficientă a problemei bolnavilor de hipertonie în instituțiile medicale primare.

Cea de-a doua prioritate prevede raționalizarea activității spitalelor și înrădăcinarea metodelor de stimulare a medicilor pentru rezultatele obținute.

Noul program al Băncii Mondiale vine în susținerea Strategiei Naționale de Dezvoltare a Sistemului Ocrotirii Sănătății pe anii 2008-2017. Se subliniază că tranșa de bază a asistenței va fi acordată după verificarea rezultatelor.

Managerul regional al Băncii Mondiale în Moldova, Abdoulaye Sesk a menționat anterior că acest program va contribui la creșterea speranței de viață în Moldova și va asigura cheltuirea eficientă a mijloacelor în domeniul ocrotirii sănătății.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?