X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Poroșenko a comentat trecerea peste graniță a camioanelor din Rusia

23 aug. 2014,, 01:25   Externe
6941 16
Foto: akipress.org
Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că Ucraina este îngrijorată de siguranța ajutorului umanitar, pentru care au preluat răspunderea Federația Rusă și teroriștii. Acest lucru a fost anunțat de către serviciul de presă al Președintelui.

Astfel, în cadrul întîlnirii la Kiev cu ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkyavicius, președintele Ucrainei a menționat că va face tot ce este posibil pentru a se asigura că acest lucru nu generează consecințe mult mai grave.

Președintele, în special, a declarat că în conformitate cu instrucțiunile sale, ministrul de externe, Pavlo Klimkin și șeful administrației președintelui, Boris Lojkin i-au contactat pe omologii lor ruși, și "au exprimat preocuparea părții ucrainene cerînd să respecte dreptul internațional".

Poroșenko a menționat, de asemenea, că Ucraina cu cîteva zile în urmă a transmis transportul său umanitar Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Reprezentanții Serviciilor Vamal și de Grăniceri au fost trimiși la punctul rusesc de control "Donețk", cu cererea de a permite accesul coloanei umanitare din Rusia, sub egida și însoțite de Crucea Roșie. Dar astăzi, a spus președintele, aceste acorduri au fost încălcate, partea rusă a decis să le ignore și în mod unilateral a refuzat participarea Crucii Roșii.

Președintele a subliniat că Ucraina a îndeplinit toate obligațiile asumate, 35 de camioane din Rusia au fost inspectate. Singurul factor care a împiedicat Crucea Roșie să efectueze misiunea umanitară – tirurile rebelilor asupra drumurilor pe care trebuia să se miște asistența pentru Lugansk. "Crucea Roșie nu a primit de la teroriști confirmarea garantării încetării focului", - a declarat Poroșenko.

Potrivit președintelui, trecerea frontierei ucrainene de camioanele din Rusia, fără un control vamal, procedurile de frontieră și fără însoțirea Crucii Roșii Internaționale este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Amintim, la 21 august vameșii au început perfectarea procedurilor vamale privind "ajutorul umanitar" rusesc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?