Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sancţiunile împotriva Rusiei vor duce la reducerea locurilor de muncă în Europa

23 aug. 2014,, 08:30   Externe
4303 5
Foto: ruvr.ru
Şomajul rămîne una din problemele majore cu care se confruntă UE.

Crearea unor noi locuri de muncă şi asigurarea creşterii economice au fost temele principale propuse de candidaţi în programele politice anunţate la alegerile în Parlamentul European, care s-au desfăşurat în mai. Însă pentru Bruxelles, agenda politică este mai importantă decît cea economică. Sancţiunile economice reciproce impuse de UE şi Rusia vor lovi, printre altele, şi piaţa europeană de muncă.

Datele publicate recent de Eurostat referitoare la luna iunie 2014 atestă faptul că peste 25 de milioane de oameni din 28 de ţări, membre ale UE, sînt şomeri, dintre care 18 milioane se află în ţările din Zona Euro. Cei mai puţini şomeri sînt în Austria, Germania şi Malta (aproximativ 5%). Cel mai greu este să-ţi găseşti un loc de muncă în Grecia şi Spania, unde 27%, respectiv 24% din populaţie sînt şomeri.

În prezent, în UE, în comparaţie cu anul 2000, situaţia este destul de deprimantă. Atunci, la bursa de muncă au fost înregistraţi 19 milioane de europeni şi această cifră s-a menţinut pînă în anul 2008, cînd s-a ajuns la 16 milioane. De atunci, aproximativ 10 milioane de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. În perioada cînd Europa a început încet-încet să-şi revină şi a obţinut prime creştere economică Bruxelles-ul a impus sancţiuni Rusiei, unul din principalii săi parteneri economici. Acest lucru poate provoca nu numai pierderi, ci şi pierderea locurilor de muncă. În centrul Europei, situaţia legată de locurile de muncă este departe de a fi bună, menţionează Yvon Jadoul, reprezentantul Ministerului Regional pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Situaţia din Belgia, legată de locurile de muncă, este foarte gravă. Nivelul şomajului în capitală este de 20%. Cauza principală este aşa numitul boom demografic. În fiecare an, tot mai mulţi oameni vin la Bruxelles, ceea ce duce la creşterea concurenţei, însă nu sînt suficiente locuri de muncă. Mulţi dintre cei care caută locuri de muncă nu au calificarea necesară. De regulă, pentru a obţine un loc de muncă este nevoie de cel puţin o diplomă universitară. Dintre 100 de mii de candidaţi, 65% nu au absolvit nici măcar şcoala generală”.

Ritmul de creştere al PIB-ului a scăzut în cel de-al doilea trimestru al anului 2014 în cele mai mari trei economii din UE: Germania, Franţa şi Italia. Economiştii au calculat că furnizorii europeni vor suferi pierderi în valoare de 6,7 miliarde de dolari în urma embargoului impus de Rusia asupra produselor alimentare din Europa. Peste 130.000 de europeni vor rămîne fără locuri de muncă. Cel mai mult va avea de suferit Polonia. Aproximativ cîte 10.000 de persoane din Franţa, Spania şi Italia pot rămîne fără locuri de muncă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?