Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Se justifică "diplomația" bidirecțională a Kremlinului în Ucraina?

23 aug. 2014,, 00:10   Externe
3705 0
Foto: trends.md
"Potrivit experților, o soluție diplomatică la conflictului din Ucraina poate ajunge la maturitate, în cele din urmă, pe un fond de activitate intensă a marilor jucători din regiune", - scrie corespondentul Christian Science Monitor Fred Weir, citat de InoPressa.

"Această schimbare, spun experții, este confirmată de o serie de acțiuni, aparent contradictorii, organizate de Kremlin, cu scopul de a pune concomitent presiune militară asupra Ucrainei și a deschide Kievului calea pentru o soluție politică a conflictului care durează de șase luni, care să se încheie cu o pace, acceptabilă pentru Rusia", - scrie ziarul.

Asistenții șefi ai președintelui rus, Vladimir Putin și ai președintelui ucrainean, Petro Poroșenko s-au întîlnit în secret la Soci, vinerea trecută, după care ar putea urma întîlnirea tete-a-tete între cei doi lideri la Minsk, săptămîna viitoare, subliniază Weir. "Un alt indiciu că ceva se pregătește este, probabil, decizia cancelarului german, Angela Merkel, de a vizita sîmbătă Kievul – un eveniment calificat neobișnuit de către care ministrul ucrainean al afacerilor externe", - spune jurnalistul.

"Alexandr Goltz, expertul militar al unui ziar on-line independent susține că ajutorul rus acordat rebelilor de luni de zile a fost un secret al lui Polichinelle. Potrivit acestuia, scopul este de a întîrzia înfrîngerea rebelilor, în timp ce Moscova folosește procesul diplomatic în avantajul său", - se spune în articol.

"Acordînd asistență militară limitată rebelilor, Kremlinul menține o temperatură suficientă a conflictului pentru a forța Kiev să se așeze la masa negocierilor", - se spune în articol. Dar asta atîta timp cît Putin vrea ca conflictul să continue, consideră editorialistul de politică externă a publicației "Kommersant", Serghei Strokani și convoiul cu ajutoare umanitare pentru Lugansk arată rușilor că el întreprinde careva măsuri pentru a ajuta populația rusofonă din străinătate.

"Rusia a subestimat un lucru – în ce măsură victoria militară a devenit pentru Ucraina o necesitate acută de importanță națională, - consideră Strokani. - Acest lucru poate însemna că, probabil, tranzacția nu mai este posibilă, iar conflictul va continua pînă la sfîrșitul victorios".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?