X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

BNM: Netransparenţa acţionarilor reduce accesul băncilor la resurse externe ieftine

21 aug. 2014,, 12:00   Economie
3149 0
Foto: noi.md
Din cauza problemelor legate de transparenţa acţionarilor la o serie de bănci moldoveneşti, accesul acestora la resurse externe ieftine şi pe termen lung se reduce.

"Este absolut evident că din cauza întrebărilor privind managementul corporativ, accesul băncilor autohtone la resursele pe termen lung ale instituţiilor financiare internaţionale se reduce. La urma urmei, aceasta poate afecta şi profitabilitatea băncilor. Într-o perspectivă de termen lung, nu poate fi exclus nici faptul că aceasta va avea un impact negativ asupra creşterii potenţialului economic al ţării", i-a declarat agenţiei "Infotag" guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Regulatorul pieţei este solidar cu instituţiile financiare internaţionale – Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Pe de o parte, nodul legislativ, menit să rezolve această problemă, se strînge tot mai tare. Pe de altă parte, trebuie să curăţăm capitalul acţionar. Acţionarul trebuie să vină la Banca Naţională şi să spună: "Acesta sînt eu!", a opinat şeful instituţiei.

Întrebat cum să răspundă acest acţionar la alte întrebări, care vor urma neapărat din partea BNM, guvernatorul acesteia, în particular, a răspuns: "Ceea ce va spune regulatorul pieţei nu este cel mai grav. Al doilea lucru şi probabil cel mai important este ce îi vor spune acţionarului instituţiile financiare internaţionale".

În cazul în care acest dialog va avea un rezultat negativ, instituţiile financiare internaţionale vor lucra activ cu alte bănci autohtone, finanţînd activitatea acestora cu sectorul real al economiei moldoveneşti".

"În primul rînd, aceasta trebuie să o ştie acţionarii băncilor la care problemele de management corporativ nu se rezolvă. Băncile în care există acţionari netransparenţi vor fi nevoite să activeze în alte condiţii. Este cert că ele vor fi mai puţin atractive. Astfel de bănci vor trebui să rezolve independent problemele actuale de atragere a investiţiilor pe termen lung şi ieftine. Trebuie să interpretăm corect situaţia problematică creată, înţelegînd că aceasta nu este o problemă a creditorilor băncilor moldoveneşti", a subliniat responsabilul.

În viziunea sa, problema transparenţei acţionarilor va fi rezolvată consecvent, pentru ca nimeni să nu aibă reacţii dureroase şi şocuri.

"Concomitent cu aceasta, băncile vor fi supuse unei presiuni puternice şi din partea BNM, şi din partea creditorilor externi. Şi mi-aş dori foarte mult ca în paralel cu aceasta să se simtă presiunea din partea clienţilor, care, în viziunea mea, va fi cea mai eficientă şi cea mai rezultativă în soluţionarea problemei de management corporativ", a spus Drăguţanu.

Întrebat cît va dura rezolvarea problemei transparenţei acţionarilor, guvernatorul BNM a opinat: "Nu cred că va fi un proces foarte lung şi durabil, care ar putea să ţină un deceniu. În acest caz, ne-ar fi aşteptat un stop nedorit şi mare, de care nimeni nu are nevoie".

"Vor fi bănci care vor avea acces la resurse externe, iar alte bănci nu vor avea acest acces şi acest lucru le va dezavantaja în lupta de concurenţă pentru clienţi şi pentru cota de piaţă", a conchis guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?